Treći Somborski filmski festival biće održan u novom terminu od 28. do 31. avgusta 2020. godine. Festival organizuje Kulturni centae “Laza Kostić”.

Na repertoaru će se naći 12 filmova u četiri selekcije. To su: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija.

Gostujući selektor programa je Ivan Karl.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu. Održavaće se promocije knjiga, filmova i koncert. 

Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra  “Laza Kostić” izjavila je da će festival biti održan u novom terminu u skladu sa merama donetim radi prevencije širenja epidemije virusa Covid-19.

“Drago nam je što ćemo uspeti da prikažemo filmski program koji smo planirali i za prvobitni termin, i što će publika u dozvoljenom broju moći ponovo da uživa u projekcijama na velikom platnu. Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad”, rekla je ona.

Foto: Promo

“Hotel Beograd” na otvaranju festivala

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 28. avgust u 20h u Atrijumu gradske kuće. Odmah nakon nje, u 21h, na istom mestu uslediće projekcija srpsko-ruskog bioskopskog hita “Hotel Beograd”. Ovaj film je domaću premijeru imao neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. Glavne uloge u ovom ostvarenju reditelja Konstantina Statskija tumače naša glumačka zvezda Miloš Biković i Dijana Požarskaja iz Rusije.

U glavnoj selekciji će, na istoj lokaciji, biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja.

A u subotu 29. avgusta od 21h će biti prikazan nagrađivani film “Ajvar” Ane Marije Rosi. A u 23h istog dana biće prikazano i ostvarenje “Uprkos magli” proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića.

U nedelju 30. avgusta na repertoaru su “Otac” Srdana Golubovića (21h). Podsetimo, film je osvojio dve nagrade na ovogodišnjem Berlinalu.

Zatim, biće prikazana i “Realna priča” debitantska režija popularnog glumca Gordana Kičića (23h).

Kultni klasici

Selekcija “Kultni klasici” posvećena je legendarnim ostvarenjima srpskog filma koja su proglašena za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Na festivalu ćemo gledati izbor restauriranih ostvarenja, sačuvanih  u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

U petak 28. avgusta od 21:30 biće prikazan klasik “Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića iz 1977. godine. Narednog dana u isto vreme, na programu je ostvarenje Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ‘68” iz 1982. godine.

U nedelju, 30. avgusta u 21:30, na programu je još jedan kultni film Gorana Markovića “Nacionalna klasa” iz 1979. godine. Sve filmovi iz ovog programa biće prikazani u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Program u Dvorištu Gradskog muzeja Sombor

U Dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće održane projekcije iz dve selekcije.

Panoramu švedskog filma čine ostvarenja iz savremene švedske kinematografije.

U ovogodišnjem izboru našla su se dva ostvarenja. “Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni je na programu u petak, 28. avgusta u 22h.

Film “Sune vs Sune” reditelja Džona Holmberga biti prikazan narednog dana u isto vreme.

U selekciji “Nostalgija” posvećenoj ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naći će se film “Žućko” (nedelja, 30. avgust u 22h) reditelja Gordana Matića. U pitanju je film o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću, rođenom u ovom gradu.

Foto: Promo

Film “Porajmos” Gorčina Stojanovića biće prikazan u nedelju, 30. avgusta u 21h u Dvorištu Gradskog muzeja.

Nagrade Ernest

Nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca biće dodeljene u okviru ceremonije svečanog zatvaranja, u ponedeljak, 31. avgusta u 20h u Atrijumu Gradske kuće. Tada će biti uručena i nagrada “Počasni Ernest” našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu.

Pročitajte još i: Nagrada “Počasni Ernest” Somborskog filmskog festivala dodeljuje se legendarnom Slavku Štimcu

O nagradi odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

Filmska parada

U okviru predfestivalskog programa “Filmska parada”, u Atrijumu gradske kuće, biće prikazani animirani dečiji filmovi. To su “Petar Pan i magična knjiga Nedođije” (sreda, 26. avgust u 19h) i “Cvrle: nikad ne letiš sam” (četvrtak, 27. avgust u 19h).

U pratećim programima na istom mestu, biće predstavljeni film “Ime naroda” Darka Bajića (29. avgust, 11h). Zatim, monografija “Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić (30. avgust, 12h), kao i knjiga Kristofera Voglera “Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” (30. avgust u 17h).


Ulaz na sve programe je slobodan. Besplatne karte će biti dostupne za preuzimanje u Galeriji KC “Laza Kostić” (Laze Kostića 5, Sombor) od ponedeljka 24. avgusta, radnim danima (od 9 do 12h i od 18 do 20h), a u subotu 29. avgusta od  9 do 13h.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.