Šesnaest predstava za decu iz celog sveta naći će se u okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Festival se ove godine održava od 20. do 26. septembra.

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske. Biće predstava i iz Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske, Indije, i Srbije.

“Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji Festival. Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade“, rekao je povodom ovogodišnjeg izbora, programa, festivalski selektor Zoran Đerić.

U glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije.

“Teatru s ljubavlju”

Predstava “Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka. Režirali je su istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, koji su i osmislili kompletan scensko vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju.

Oba autora predstavom izražavaju zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu. A različite vrste lutaka oživljavaju kroz muziku, ples i veštu animaciju glumaca.

“Ko se boji Isadore Duncan”

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl “Ko se boji Isadore Duncan” predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan. Opet, paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost.

Režiju potpisuje Gea Gojak, glavna ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije “Viva Dance Academy”.

Predstave iz Azije

Pored Srbije, sa po dve predstave će biti zastupljena Kina, odakle dolaze dva ostvarenja. To su: “Mi smo Terakota vojska” u izvođenju Xi’an Children’s Art Theatre, i “Umeće ratovanja” (Children’s Art Theatre of China Welfare Institute).

Azijski kontinent će biti zastupljen sa još četiri predstave. Predstava “Čudovište iz smeća” stiže iz Turske (Cengiz Özek Shadow Theatre). Zatim, tu su “Beli slez” iz Irana (pozorište Deemak) i “Plesovi Indije” iz indijskog pozorišta Rahales Little Theatre. A iz Izraela stiže predstava “Guli” u produkciji pozorišta “The Galilee Multicultural Theatre”.

Foto: Promo

Predstave iz Evrope

Predstavu “Aero” osmislio je teatar Odivo iz Slovačke, a “Alisine avanture u zemlji čuda” će predstaviti nemački Zenobia Theater.

“Beba pingvin koji je hteo da leti” dolazi iz ruskog pozorišta Bryansk regional puppet theater. Austrija se predstavlja ostvarenjem “Kraljica boja” (Theater Feuerblau), a mađarski Kövér Béla Puppet Theatre izvešće “Sirenu sa naočarima”. Iz Bugarske dolazi “Samurajeva kćerka” u izvođenju Senju Puppet Company.

Sa prostora bivše Jugoslavije su dva ostvarenja.

Lutkarsko pozorište Nebo iz Slovenije izvešće predstavu “To je Ernest”. A Gradsko kazalište “Zorin dom” iz Karlovca u Hrvatskoj izvešće predstavu “Još si zelen”.

Organizatori Festivala se nadaju da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe na ovom prestižnom Festivalu. Svi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala. Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti izložbe, promocije knjiga, naučni forum, plesni program dečijih grupa kao i radionice namenjene deci i odraslima.

O festivalu

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen “Vukovom nagradom”, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji. Godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena je nagrada “Pro urbe” za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot” za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.