Dobra misterija, mali, diskretni pištolji sakriveni sa unutrašnje strane bež mantila, karmin grimizno crvene boje, detektivski šeširi i toalete diva zlatnog doba Holivuda – odlike su neo noar žanra koji ima svoj povratak na velika vrata sa filmom „Aleja noćnih mora“ (Nightmare Alley) u režiji Meksikanca Giljerma del Tora.

Da je neo noar žanr kvalitetan i uspešan govori uspeh filma „Poverljivo iz L.A“ koji je iako snimljen 1997, rado gledan i danas, dok je o uspehu glumaca Rasela Kroua, Kim Bejsinger i Gaja Pirsa izlišno govoriti. Meksički reditelj koji je 2017. godine dobio nagradu Oskar za najboljeg reditelja za film „Oblik vode“ Giljermo del Toro, okupio je najpopularnije glumce i stvorio novi noar film za pamćenje.


Ni jedan film glumačkog barda Viljema Defoa poslednjih godina ne može da prođe neopaženo te je za ulogu slikara Van Goga u filmu „Na kapiji večnosti“ bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji za najboljeg glumca, dok je uloga čuvara svetionika u filmu „Svetionik“ jedna od onih koje ostaju urezane u pamćenje.

Bredli Kuper („Zvezda je rođena“, „Američka prevara“ i „Mamurluk“), dobitnica nagrade Oskar za najbolju glumicu Kejt Blanšet u filmu eksentričnog reditelja Vudija Alena  „Plava Jasmin“, kao i Runi Mara koja je dvostruko nominovana za nagradu Oskar za filmove „Kerol“ i „Devojka sa tetovažom zmaja“ u novoj misteriji Giljerma del Toroa „Aleja noćnih mora“ imaju glavne uloge.

Krajem godine, 16. decembra film će imati svoju premijeru nakon čega će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Foto via MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.