Knjiga poezije „Herostratov asistent”, čiji je autor Aleksandar Ćuković, upravo je ugledala svetlost dana u izdanju Udruženja književnika Crne Gore.

Delo se sastoji iz tri ciklusa: „Usavršavanje varke”, „Istorija u denima” i „U čokoladi spava smrt”, a svoje impresije o Ćukovićevoj poeziji iznose čuveni pesnici i kritičari: Pero Zubac, Jana Aleksić i Gojko Božović.

„Tajnovita sažetost i škrtost u rasipanju reči pleni u poeziji Aleksandra Ćukovića. Vraćao sam se na naslove pesama: ‘Povoljnosti’, ‘Rumunski zbjeg’, ‘Plaćeni termin’, ‘Fokus’, ‘Slobodan pad’, ‘Zanesenjak’, ‘Ako trepneš, pašću’, ‘Nagon’, ‘Komšiluk i smrt’. Čitao ih ponovo zasenjen njihovom lepotom. Ako je to dovoljna pohvala za ovu knjigu, ostavljam čitaocima da odaberu druge naslove”, zabeležio je pesnik „Mostarskih kiša”, Pero Zubac.

Foto: Lazar Ružić

„Reč je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto)cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pesničke oštrice je totalitet istorijske inercije”, napisala je, između ostalog, kritičarka i pesnikinja dr Jana Aleksić.

„Pesnik se ne okreće literaturi ili istoriji da bi pronašao izlaz iz zadate stvarnosti, već da bi u njima utemeljio kritički okvir razumevanja vlastitog sveta. I kako bi opremljen tim iskustvom izašao na kraj sa ograničenjima tog sveta”, piše pesnik i kritičar Gojko Božović.

O pesniku

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. Do sada je objavio roman „Omča” (Unireks, Podgorica, 2013), kao i nekoliko knjiga kratkih priča („Sporedni poredak” (KZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012), „Kad skidaju krila” (Unireks, Podgorica, 2018 – dva izdanja), „Pisac u kupatilu” (UKCG, Podgorica, 2019)). U njegov opus spadaju i „Konture horizonta” (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015), kao i monografija „Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine”, čiji je koautor (UKCG, Podgorica, 2020)

Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini, zatim nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine.

Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu.

Foto: Lazar Ružić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
16
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.