March 1, 2019

Od krojačice Drinke do filma “Šavovi”

Foto: Youtube/Printscreen/MCF

“Šavovi”, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica, koje su godinama proglašavane  umrlim, a zapravo prodavane za usvajanje.

Uoči premijere filma “Šavovi” 1. marta u Kombank dvorani u okviru FEST-a ekipa koju čine reditelj Miroslav Terzić, glumica Snežana Bogdanović, glumac Marko Baćović, producenti Uliks Fehmiu i Milena Garfield govorili su o ovom projektu.

Reditelj Miroslav Terzić publici poznati po filmu “Ustanička ulica” otkrio je kako je došao na ideju da baš ovaj problem bude radnje filma.

“Pronašao sam jedan novinski članak o tome pre jedno osamnaest godina, u to vreme je trebalo da postanem otac. U tom trenutku ta priča me je uznemirila, što je sasvim i prirodno. Kada je sve prošlo dobro sa mojim detetom, počeo sam malo da istražujem, došao do arhiva “Politike”. Tada sam shvatio da tamo postoji jedan registrator koji se zove krađa beba, iskopirao sam gomilu članaka”, rekao je on.

Foto: Youtube/Printscreen/MCF

Glavni lik ovog filma je ponašao njega, sticajem, na prvi pogled, potpuno slučajnih okolnosti.

“Kada se bavite nekom temom i ona vas malo pronađe. Otišao sam da skratim pantalone kod krojačice Drinke, koja će postati i kamen temeljac čitave priče. Kada sam upoznao Drinku, sve je postalo mnogo lakše. Njena priča je zapravo priča svih roditelja. Dok sam razgovarao sa Drinkom, njen stav me je podsetio da Snežanu. Odmah nakon njega sam je pozvao i pitao  da glumi u filmu”, rekao je Terzić.

Glumica Snežana Bogdanović je ubrzo i prihvatila taj poziv.

“Prvo sam pogledala dokumentarni materijal, intervju koji je Miša uradio sa Drinkom, koji je na mene ostavio zaista veliki utisak. Mislia sam da tu snagu, koju ona ima nema šanse da nadjača glumačka interpretacija. Osetila sam da je bitno da se toj ženi da glas i da se njena priča ispriča. Ubrzo nakon toga sam i upoznala Drinku i počela da se družim sa njom”, priča Snežana.

Foto: Youtube/Printscreen/MCF

Krojačica Drinka je Snežani dosta pomogla da izgradi svoj lik u ovom filmu.

“Naš scenario je bio u razvoju skoro dve godine. Za to vreme, ja sam iskoristila svaku posetu Beogradu da posetim i Drinku, da provedem vreme sa njom. Dva meseca pre snimanja filma smo se svakodnevno viđale, odlazila sam kod nje u mali krojački salon, posmatrala je. Naučila sam i da šijem. Pokušala sam da budem ona”, objašnjava Snežana.

Producent  Uliks Fehmiu rekao je da je ovaj film neverovatnom  brzinom otvarao sva vrata, ali da neki nisu imali sluha u početku za njih.

“Istina, na neka smo morali da pokucamo više puta, u Hrvatskoj i Bosni recimo nismo dobili novac u prvom krugu, on je stigao nešto kasnije. Podrška Filmskog Centra Srbija i Slovenačkog Filmskog Centra nije izostala”, rekao je Fehmiu.

Producentkinja Milena Garfield istakla je da je posebno ponosna što je film nagrađen na Berlinalu baš ove godine, kada su u fokusu Festivala bile žene.

“Ovo je ženska priča. To je priča o potrazi jedne majke. Mislim da su priče iz ženskog ugla bile u fokusu ovogodišnjeg Berlinala. Na neki način smo i mi ispratili taj trend, koji polako počinje da se probija u svetu filma”, rekla je ona.

Glumac Marko Baćović rekao nam je nešto više o ulozi u filmu.

“Mislim da je scenario vrlo vešto napisan i svodi se na stalna iskušenja jedne porodice, gde oni pokušavaju jedni drugima da pomognu, gde on nju pokušava da sačuva od svega. Svašta mu prolazi kroz glavu, da nije bio dovoljno borben, da nije trebalo kao otac porodice da dozvoli da se to dogodi, da ne može da smiri svoju ženu. Zato je to lep lik, on pokušava da je zaštiti a istovremeno radi jednu lošu stvar. Jer ona traži istinu, traži ono nešto što je prirođeno ljudskom dostojanstvu kao takvom”, objašnjava Baćović.

“Šavovi” nagrađeni na Berlinalu – kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen/MCF