April 13, 2020

Oda Mocartu: Opera “Tako čine sve”, balet “Volfgang Amadé” i drama “Kvartet” u Madlenianumu

U uskršnjoj nedelji Madlenianum slavi lik i delo besmrtnog Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kao prvu Mocartovu operu na svojoj sceni Madlenianum je izabrao nikad izvođenju operu kod nas Tako čine sve (u original Cosi fan tutte), koja je premijerno izvedena 26. aprila 2002. godine.

Angažovanjem dirigenta Rubena Silve iz Bolivije i reditelja Mikloša Sinetara iz Mađarske, ova produkcija je pokazala kolika je velika i neprolazna Mocartova umetnost, koja je naročito došla do izražaja u ovom poznom delu koja od pevača zahteva veliku muzičku veštinu, ali i razigranost na samoj sceni.

Tako čine sve

Angažovanjem primadone Bečke opere Olivere Miljaković da kao vokalni pedagog radi sa vrsnim operskim umetnicima, sa kojima su u alternaciji bile mlade snage operske scene, koji su svoj glasove brusili na Mocartovima arijama i ansamblima, Madlenianum je ovom produkcijom pokazao kako se priprema svetska operska predstava.

Ova odu besmrtnom Mocartu nastavlja se sa baletom vanredne lepote Volfgang Amadé, koji je Madlenianum premijerno izveo 31. maja 2005, a povodom 250 godišnjice od Mocartovog rođenja, angažujući koreograf iz Beča Renata Zanelu, kome je ovo bio prvi celovečernji komad za Balet Bečke državne opere, a koji je on adaptirao za scenu Madlenianuma, uz originalne kostime iz Beča Žordi Roiga i posebno pravljenu scenografiju austrijskog slikara Kristijana Aterzea.

Dejan Kolarov u naslovnoj ulozi je napravio antologijsku ulogu, ali je važno pomenuti i Milana Rusa kao Salijerija, njegovog savremenika i protivnika.

Za uskršnji dan emitujemo poslasticu za naše starije sugrađane, najizvođeniju dramu Ronalda Harvuda Kvartet, priču o neprolaznosti lepote operske umetnosti i slavljenju života u jednom staračkom domu, koju su maestralno odigrali doajeni našeg glumišta: Ružica Sokić, Đurđija Cvetić, Mrgud Radovanović i Ivan Bekjarev. Ove predstave su pogodne i za mlade gledaoce, pa vam preporučujemo da zajednički porodično pogledate Virtuelno putovanje Madlenianuma – najbolje produkcije iz bogate istorije Madlenianuma, ili premijerno sredom, petkom i nedeljom od 19.30, ili u repriznim terminima od 18 časova.

Volfgang Amadé

Gore navedene predstave se emituju preko youtube kanala i njihovo prikazivanje nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave.

Foto via MCF