Baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić je sinoć 9. juna promovisao svoju treću zbirku poezije „Sanjaj snove” koja je predstavljena u Biblioteci grada Beograda (BGB).

„Pesnik je kao i igrač ogoljen pred publikom. Ja vam večeras prikazujem svoje ogoljeno srce. Odlučite se za jedan stih, upišite svoje ime i neka vam ta pesma bude poklon”, naveo je Ilić prisutnima u sali Odeljenja umetnosti BGB.

Zbirka „Sanjaj snove” (2020), u izdanju Centra Fabula nostra, sadrži nenaslovljene stihove, podeljene u tri celine Snovi, Ljubav i Nostalgija, a Ilić knjigu otvara porukom: Trebalo je samo ispevati maleni stih pa da ga kosmos prigrli.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ocenila je da Ilićeve pesme nose univerzalnu poruku, a da u pesnikovoj knjizi „prisustvujemo jednoj intimnoj, veoma važnoj ispovesti bez koje nije moguće razumeti
suštinu ljudskog bića“.

Bezbroj puta čitajući stihove, svako slovo i svaku tačku, glasno osluškujući melodiju, uobrazila sam da su to pesme pisani meni, primetila je urednica izdanja Teodora Sujić. Prema njenim rečima, svaki čitalac kada bude imao ovu knjigu u rukama mora pronaći pesmu za koju će sam rešiti da li je pisana za njega.

Sujić je potom podelila tri primerka knjige nasumično odabranim posetiocima, među njima je bio i poznati pisac Miomir Petrović, i zamolila ih da pročitaju stihove na strani koju su slučajno otvorili. Na kraju je pročitao „jednu od svojih omiljenih pesama“ i sam autor knjige.

Aleksandar Ilić koreograf, Prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, ima iza sebe autorstvo šest celovećernjih baleta i veliki broj koreografija koje je ostvario za opere i savremene plesne produkcije. Postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples triniti Laban u Londonu (2012.), a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu (2021.).

Autor je knjiga stihova Praznik srca i U prisustvu šapata. U saradnji s Teodorom Sujić je preveo knjigu Modeliranje baletskih repertitora Tanje Vujisik (2019). Dobitnik je brojnih umetničkih i društvenih priznanja i nagrada, među kojim je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo Filip Višnjić koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid za doprinos u kulturi. Dobitnik je prestižnog priznanja u Ujedinjenim Nacijama (SAD) u saradnji sa američkim i kineskim umetnicima.

Profesor je u Institutu za umetničku igru u Beogradu čiji je jedan od osnivača, a od 2019. godine na poziciji v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda.

Foto: Belkisa Beka Abdulovic


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.