March 1, 2019

On je “Kolekcionar” i mora da ima sve te slike

Foto: Youtube/Printscreen/ Sony Pictures Classics

Psihoterapeut pati od strahovitih noćnih mora koje ga podsećaju na legenarna umetnička dela. Veruje da će prestati ako ih bude imao, te angažuje svoje pacijente, profesionalne lopove, da ih ukradu iz svetskih muzeja.

Uoči premijere animiranog  filma “Ruben Brandt, Kolekcionar”  u Dvorani Kulturnog centra scenarista i režiser Milorad Krstić govorio je o ovom projektu.

Otkrio je zašto je film baziran baš na slikarstvu, kao vrsti umetnosti, ali i kako je gradio lik.

“Pošto sam ja slikar, hteo sam da napravim jedan film o slikarstvu. Pomislio sam da bi bilo najbolje da to upakujem u jednu krimi priču, da u filmu bude reč o jednom serijskom kradljivcu umetničkih dela iz čuvenih muzeja u svetu. Dodao sam i psiho elemente. Zapravo glavni lik ne krade zato što hoće, već zato ga na to prisiljavalju noćne more u kojima su karakteri sa slika”, objašnjava Krstić.

On oštro odvaja ovaj film od klasičnih animiranih filmova i naglašava da ovaj film suštinski obuhvata sve vrste umetnosti.

“Prvobitno sam pravio igrani film, tako da u ovom filmu nema tog preterivanja, nema cartoon efekata. Insistirao sam na anatomskoj animaciji, kako bi junaci bili uverljiviji. Pokušao sam da napravim audio-vizuelnu simfoniju, zvuk i muzika su u ovom filmu neobično važni”, objasnio je on.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen/Sony Pictures Classics