Četiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna tokom decembra za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes.

Ciklus „Ženski ugao“ program je koji Institut još od 2010. godine posvećuje kulturi žena. Obuhvata raznovrstan filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku.

Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

Ovog decembra, meseca koji je tradicionalno posvećen kratkometražnim filmovima, u saradnji sa festivalom „ED+C Najkraći dan“, Servantes prikazuje izbor ovog formata u režiji žena.

Dugogodišnji partner na „Ženskom uglu“ je i Trama, koordinator filmskih, video i multimedijalnih smotri i festivala.

Ovaj program predstavlja četiri vrlo različita primera aktuelne produkcije kratkometražnih filmova u Španiji, a čine ga dva igrana filma, jedan dokumentarac i jedan nemonitrani film.

Ciklus otvara film „Prilagodljive“ (Dúctiles) Marise Benito, koji će za gledanje biti dostupan u ponedeljak, 7. decembra. Ovo ostvarenje bavi se izgledom žene koji je oduvek bio oblikovan prema ukusu društava i istorijskih događaja, što je stvorilo brojne vizuelne kodove i stereotipe, uvek filtrirane sa različitih nivoa muške dominacije.

Nedelju dana kasnije, 14. decembra biće prikazan film „Centrifuga“ (Centrifugado) čiji scenario i režiju potpisuje Mireja Nogera. Radnja filma prati mladića koji pomaže starijoj gospođi da prenese opran veš do stana. Nakon što je ušao kod nje u stan, čini se kao da gospođa nema nameru da ga pusti da ide.

Film „Ne budite me“ (No me despertéis) biće na programu 21. decembra. Sara Fantova režirala je priču smeštenu u Bilbao 2009. godine, prateći tinejdžerku u četvrtom razredu srednje škole, u kojoj se osećaju separatističke tendencije. Jednog dana, njen otac  preuzima političku funkciju u baskijskoj vladi, zbog čega će morati da ima telohranitelja i da zaboravi na život koji je do tada vodila.

Ciklus će zatvoriti film „Kad sam bio mali“ (Quand j’étais petit) Elene Moline, koji će biti prikazan 28. decembra. ovo ostvarenje bavi se porodicom N’Sele Malone, koja se okupljala da vidi impovizovane predstave sa marionetama kad god bi se ujak leti vratio u Burundi. Malon je imao dvanaest godina, te ga to nije puno zanimalo, voleo je samo fudbal. Jednog dana, dok je igrao na ulici, desilo se nešto što će potpuno promeniti tok njegovog života.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova na Vimeo kanalu Instituta Servantes, a potom će biti dostupni za besplatno gledanje tokom 48 sati. Projekcije su na španskom jeziku uz prevod na engleski.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.