Prvo predavanje u okviru novog ciklusa međunarodnog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ pod nazivom „Reimaginacija muzeja“ održaće italijanski kustos Luka Lo Pinto u utorak, 10. novembra u 12 sati na Zoom platformi.

U isto vreme, onlajn predavanje će moći da se prati i putem linka na Fejsbuku.

U okviru predavanja, Luka Lo Pinto će govoriti o programu koji je razvio u Muzeju savremene umetnosti u Rimu – MACRO.

„Pretvaram muzej u izložbu koja je zamišljena kao forma i mesto proizvodnje. Kontejner koji postaje sadržaj ima za cilj da redukuje distancu između dihotomije muzeja-glumca i publike – posmatrača“.

Luka Lo Pinto kaže da je muzej medijum koji bi konstantno trebalo da se preispituje.

„On više ne može da bude zamišljen samo kao mesto pukog promišljanja, nego i kao društveni prostor koji je zasnovan na slobodi eksperimentisanja i želji da se ostvare vizije umetnika. U istorijskom trenutku u kom se koncept muzeja i njegov identitet, usled socijalnih i ekonomskih promena kao i jezika same umetnosti, stalno dovode u pitanje, neophodno je eksperimentisati sa alternativnim modelima.“

Luka Lo Pinto

Luka Lo Pinto (1981) je umetnički direktor Muzeja savremene umetnosti u Rimu – MACRO. Od 2014. do 2019. godine, radio je kao kustos u bečkom „Kunsthalle“ muzeju.  Suosnivač je časopisa i izdavačke kuće „Nero“. 

U muzeju „Kunsthalle“, Lo Pinto je organizovao samostalne izložbe Natali di Paskije, Kamij Enro, Gelatin&Liam Gillick, Olafa Nikolaja, Pjera Bizmuta, Babete Mangolte, Šarlemanja Palestina, kao i grupne izložbe Time is thirsty;  Publishing as an artistic toolbox: 1989-2017; More than just words; One, No One and One Hundred Thousand; Individual Stories i Function Follows Vision, Vision Follows Reality. Drugi njegovi kustoski projekti uključuju Io, Luca Vitone (PAC), 16th Art Quadriennale (Palazzo delle Esposizioni, Rim), Le Regole del Gioco (Achille Castiglioni Studio-Museum, Milano), Trapped in the closet (Carnegie Library/FRAC Champagne Ardenne, Rems), Antigrazioso (Palais de Tokyo, Pariz); Luigi Ontani (H.C. Andersen Museum, Rim), D’après Giorgio (Giorgio de Chirico Foundation, Rim); Olaf Nicolai-Conversation Pieces (Mario Praz Museum, Rim).

Njegovi tekstovi objavljivani su u sklopu mnogih kataloga i međunarodnih časopisa. On je priredio izdanje „Documenta 1955-2012. The Endless story of two lovers“. Godine 2014, objavio je publikaciju koja funkcioniše kao vremenska kapsula pod naslovom „2014“.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.