Švedska kustoskinja Lisa Rosendahl održaće javno predavanje pod nazivom „Gde je telo kustosa?“ u četvrtak, 7. januara 2021. godine u 12 sati na Zoom platformi.

Moje predavanje će biti fokusirano na dva kustoska projekta – „Extracts from a Future History“ (kurirano za Javnu umetničku agenciju Švedske, Luleo 2017) i „The Ghost Ship and the Sea Change“ (za 11. izdanje Međunarodnog bijenala savremene umetnosti u Geteborgu predstojeće 2021. godine). Koristeći ih kao studije slučaja, govoriću o izložbi kao mestu za produkciju znanja i istoriografije, kao i o kustoskoj metodologiji. Naslov predavanja odnosi se na moje tekuće ispitivanje kustoske agencije i toga kako razumeti subjektivne i otelotvorene činove pripovedanja izvan okvira pojedinačnog autorstva“, rekla je Lisa Rosendahl.

Lisa Rosendahl je švedska kustoskinja i spisateljica iz Berlina. Vanredna je profesorka Izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu. Godine 2018, postavljena je za kustoskinju GIBCA – Međunarodnog Bijenala Savremene Umetnosti u Geteborgu, za izdanja 2019 i 2021.

Poslednjih nekoliko godina, njena kustoska praksa angažovana je na dugoročnim projektima koji istražuju industrijsku modernost u Skandinaviji, što je rezultiralo izložbama poput „Extracts from a Future History (Javna umetnička agencija Švedska, 2017), „The Society Machine (Malmö Konstmuseum, 2016-17), i „Rivers of Emotions, Bodies of Ore” (Trondheim Kunsthall, 2018).

Njene prethodne pozicije obuhvataju i mesto kustoskinje u Javnoj umetničkoj agenciji Švedska (Stokholm, 2014-17), poziciju direktorke Iaspis, Međunarodnog programa za vizuelnu umetnost, arhitekturu, dizajn i zanatstvo (Stokholm 2011-13), mesto direktorke Baltičkog umetničkog centra (Visbi, 2008-10), i direktorke Izložbi u Galeriji Lisson (London 2003-06).

Ovo predavanje se održava u okviru programa Šta kustosiranje može/treba da bude.

Link za Zoom: https://us02web.zoom.us/j/9852373109#success
Meeting ID: 985 237 3109
Predavanje će moći da se prati i na Fejsbuku – ovde i ovde.

Foto: Stine Herbert


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.