Opera Sprskog narodnog pozorišta otvoriće 161. sezonu najstarijeg teatra u Srbiji spektakularnim izvođenjem Verdijeve opera Aida.

Aida će biti izvedena u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni- muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.

“Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalanderi podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to izazov”, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrdi Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe Aide izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave!

“Prošlo je više od godinu dana kako svakodnevno slušamo o brojevima. Brojimo zdrave, bolesne, one koji nisu uspeli, prijatelje koji ostaju bez posla i dane odbrojavamo do nekog kraja. U tom brojanju stalo je mnogo stvari, umetnici su stali, kultura i umetnost miruju. Opera Srpskog narodnog pozorišta od samog početka preuzima ulogu vatrogasca, a tokom naših napora da stvorimo i ostanemo u kontaktu sa publikom u vanrednim okolnostima, i sami smo naučili nekoliko važnih lekcija. Saznali smo da održivost znači inovaciju i stalno prilagođavanje sadašnjem trenutku. Mi smo umetnici. Kroz umetnost pokušavamo da pomognemo ljudima. Našoj publici. Novosađanima. Da preživimo ono što je bilo najvažnije za opstanak naše vrste u svakoj civilizaciji – ljudski duh”, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Poslednjih godina, na Zapadu, zasićenom modernom produkcijom, težnja je vraćanju klasičnijem pristupu operi. Ovaj nastup Aide biće kombinacija klasičnog i modernog izraza. Sa velikim orkestrom i horom, kao i gostujućim dirigentom i solistima iz kuće Arena di Verona, za oko 3.000 gledalaca planiran je spektakularni nastup Aide u drugoj nedelji septembra.

“Aida je priča o strasti koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje – robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi – kako da mali pion postane laufer, a onda od laufer kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stpenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva.”, objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Opera sa najvećom masovnom scenom počinje najnežnijom melodijom violina u pijanisimu, a slično se i završava. Verdi sa nekoliko tonova daje atmosferu, a izborom instrumenata produbljuje situaciju. Radnja Aide je jasna, pregledna, duboko ljudska, razumljiva svakom osećajnom čoveku. Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere, radi se u duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću, osuđuju se porobljivački ratovi, ugnjetavanje i nasilje. Teme od izuzetnog značaja za ove prostore.

“Upravo takav spektakl od nas zahteva određeni, svetski nivo. Ne samo u umetničkom, izvođačkom i muzičkom smislu, na čemu svakako intezivno radimo poslednjih godina. Ne, ovom operom postavljamo visoke zahteve od sebe iż ugla publikę”, zaključuje Stankov.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

Foto:


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.