Osam domaćih filmova uglavnom mlađih autora biće prikazano na ovogodišnjem Beldocsu. Festival se održava od 3. do 10. septembra.

“Govori da bih te video”

Beldocs otvara film koji je svetsku premijeru imao na prestižnom IDFA festivalu. U pitanju je film “Govori da bih te video. U filmu rediteljka Marija Stojnić istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi.

“Potreba za mržnjom”

“Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića je intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava.

“Viktorija, 15”

“Viktorija, 15” Mine Petrović je priča o petnaestogodišnjoj Viktoriji. Ona je bubnjarka iz Smedereva. A strast prema muzici rasplamsava joj se tokom Rok kampa za devojčice na Islandu.

“Bugarski san”

“Bugarski san” Srđana Šarenca je poučna priča o Petri koja odbija da prihvati okolnosti prevremene penzije. Petra, kao pripadnik nove generacije “seniora” smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju u Nemačkoj ona gleda kao na početak novog poglavlja u životu. Stoga, odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

“Pripadnost”

“Pripadnost” Tee Lukač je lirski dokumentarac o kolektivno krivim, a nevinim individuama u Vojvodini koji su svedočili strahotama tokom Drugog svetskog rata. Ova vizuelna oda severnoj srpskoj pokrajini potvrđuje kako rat stavlja na test odnose komšija i otkriva najgore i najbolje u ljudima.

“Drenjine”

U “Drenjinama” Nikole Stojanovića smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu.

“Blizanci satkani od sna”

“Blizanci satkani od sna” Seada Šabotića i Lee Vahrušev prati grupu osuđenih lica na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmerenim na supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

“Zaklinjem se”

“Zaklinjem se” prati priču o odlasku Igora, devetnaestogodišnjeg Beograđanina, na odsluženje vojnog roka u Varaždinu, u osvit raspada Jugoslavije. Film Nikole Dragovića i Milutina Petrovića prati i njegov povratak iz rata i njegovo viđenje celog iskustva iz današnje vizure zrelog čoveka.

U okviru Srpskog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade za najbolji dokumentarni film, najbolju fotografiju i najbolju montažu. Pokrovitelj ovih nagrada je Filmski centar Srbije, a dobitnicima će biti dodeljeni iznosi od dva puta po 500 i 2.000 evra.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.