Oskar, najprestižnija filmska nagrada koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka dodeljuje se od 16. maja 1929. godine. Te godine čak tri meseca unapred znali su se pobednici, a njihova imena su bila objavljena u “Los Anđeles tajmsu”.

Danas višečasovni spektakl davne 1929. godine nije prenošen uživo, a dodela u hotelu Ruzvelt trajala je svega 15 minuta. Oni koji su tada prisustvovali ceremoniji, morali su da plate pet dolara.

Prvu dodelu obeležili su nemi filmovi, a već naredne godine, za nagradu počinju da se nadmeću i zvučni filmovi. U godinama koje su sledile, pobednici su objavljivani u novinama veče pre uručenja Oskara.

Danas, i nominovani i gledaoci su u neizvesnosti do samog otvaranja koverti kome će pripasti ova prestižna statua.

Oskarom se nagrađuje kvalitet reditelja, glumaca, pisaca i ostalih profesionalaca u filmskoj industriji.

Interesantno je i kako je nagrada dobila ime. Postoje tri verzije.

Prema jednoj priči Beti Dejvis je kumovala tako što je nagradu nazvala po svom prvom mužu Harmonu Oskaru Nelsonu. Tvrdi se i da je izvšni sekretar Akademije Margaret Herik, videvši statuetu, rekla da je podseća na njenog ujaka Oskara.

Neki pak tvrde da je prilikom pete dodele nagrade Elenor Lilberg, izvršni sekretar Luisa B. Majera, takođe videvši statuetu uzviknula “To izgleda kao Kralj Oskar!” Na kraju dana pitala je “Šta ćemo raditi sa Oskarom, staviti ga u trezor?”, i tako je ime ostalo.

Pogledajte listu nominovanih za Oskara ove godine.

Pišu: Ivana Atanacković i Miljana Miletić

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
26
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
23
Zanimljivo
korisno korisno
20
korisno
okej okej
16
okej
divno divno
13
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
26
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.