Svaka osoba koja uživa u pešačenju i planinarenju je verovatno makar jednom pogledala u sliku vrha Trem (koja sama po sebi oduzima dah) i pomislila: “Koja bi to avantura bila!”

Trem je najviši vrh Suve planine (1810 m) i ujedno jedan od najviših vrhova Srbije. Definitivno je jedan od najtežih za “osvajanje”. 

Foto: Jovana Đorđević

Nalazi se na 17 km od Niša a počinje na 3 km od Niške Banje. Da bi se stiglo do “cilja”, ide se preko Jelašnice, Donje i Gornje Studene, sve do Bojaninih voda.

Da ste na pravom putu znaćete kada vidite parking i planinarski dom Studenac. Staza je dobro obeležena i nema šanse da se izgubite.

Nakon dvadesetak minuta pešačenja naići ćete na putokaz na kome piše Devojački grob (1305 m nv) / Trem (1810 m nv). Pored tog putokaza se nalaze improvizovane stepenice i koje vas vode do vrha Suve planine.

Ovde, zapravo, počinje avantura.

Foto: Jovana Đorđević

Osnovne informacije

Šta bi trebalo da znate o ovom usponu? Normalnim hodom, treba vam oko četiri sata da dođete do Trema. Do vrha se prelazi oko 1000m visinske razlike.

Reč je o ozbiljom podvigu, ali ne i neizdrživom. Svakako, potrebna vam je kondicija jer put traje dugo i na određenim mestima je fizičko veoma zahtevan. Iskren savet: hodajte svojim tempom, ne trkate se ni sa kim.

Put nazat traje oko tri sata. U oba pravca prelazi se više od 16 km.

Foto: Jovana Đorđević

Devojački grob – optička varka

Zaravan poznata kao Devojački grob je nešto poput optičke varke jer ljudi neretko pomisle da će do Trema lako. Ne samo što Trem nije na dohvat ruke, nego odatle kreće najizazovniji deo. Tako da, odmorite dobro tu pre nego što krenete u pravo osvajanje.

Foto: Jovana Đorđević

Šta morate poneti ako idete na Trem

Za ovu avanturu se preporučuje osnovna planinarska oprema. Ako ništa drugo, morate imati barem adekvatnu obuću. Bez toga nije baš bezbedno kretati na ovo planinarenje.

Obavezna je i rezervna odeća. Do vrha ćete se oznojiti, bez obzira na godišnje doba, pa bi bilo poželjno presvući se. Ovaj savet naročito važi za zimski period. Tada, ponesite, dakle, topliju odeću, kapu, rukavice…

Foto: Jovana Đorđević

Ponesite hranu i vodu! Naravno, više vode vam je potrebno ako se penjete leti. Svakako, imaćete samo jednu priliku da natočite vodu i to na samom početku puta. Postoji samo jedna česma i to na prvom usponu. Ne bi se planina zvala Suva da nije.

Bez obzira na godišnje doba, imajte sa sobom neki konkretan obrok i slatkiše. Zatrebaće.

Imajte na umu da ćete do Devojačkog groba ići kroz gustu šumu, što može biti problematično u povratku ako u međuvremenu padne mrak.

Foto: Jovana Đorđević

Signala ima na celoj deonici tako da ste po tom pitanju osigurani.

Kada se vratite u podnožje, preporučujem da posetite neku od lokalnih kafanica i njihove specijalitete kao što su sukane pite, trljanice, čorbice…

Foto: Jovana Đorđević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
11
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
14
Predivno
Super Super
2
Super
Jovana Đorđević
Pasionirani entuzijasta kada je reč o putovanjima. U poslednjih 10 godina je upravo tome posvetila svoj život. Obišla je preko 100 zemalja sveta i uvek se iznova oduševi lepotama koje nas tamo negde čekaju.