August 19, 2020

“Otac” u trci za nagradu Evropske filmske akademije

Foto: Maja Medić

Domaći film “Otac” Srdana Golubovića jedan je od filmova u trci za nagradu Evropske filmske akademije.

Film je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Tamo je osvojio dve nagrade, a potom je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST.

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu. On kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

U glavnoj ulozi, oca Nikole, našao se proslavljeni glumac Goran Bogdan. Ostale uloge pripale su Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. U ulozi dece našli su se Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Film “Otac” / Foto: Maja Medic

Kada je reč o Evropskoj filmskoj akademiji, u okviru prve selekcije našla su se 32 filma. Ovi filmovi preporučeni su za nominacije za Evropsku filmsku nagradu u različitim kategorijama – režija, scenario, gluma.

Spisak igranih naslova biće proširen sa još novim ostvarenjima u septembru. Tako će biti obuhvaćeni i filmovi koji su imali potvrđenu premijeru do 31. maja ove godine, a do čega nije došlo usled aktuelne pandemije. Uslov je da ti filmovi imaju premijeru u bioskopima ili preko interneta do kraja novembra 2020.

Foto: Maja Medić