May 22, 2020

Otvaranje Art bioskopa i izložbe “Nevidljivi talas” na Kolarcu

Nakon obustavljanja svih programa usled pandemije, Zadužbina Ilije M. Kolarca nastavlja sa prikazivanjem kulturno-umetničkih sadržaja uz poštovanje propisanih zdravstvenih mera.

Izložba “Nevidljivi talas”

Svečano otvaranje izložbe “Nevidljivi talas” Dragane Kuprešanin biće održano u utorak 26. 5. u 19 časova.

Izložba je doktorski projekat koji je pripreman na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a kao deo scene savremenih likovnih umetnosti. Ono što projekat čini posebnim jeste činjenica da će u izložbi moći da uživaju i osobe sa oštećenim vidom. Bitan fokus dela je, između ostalih, rad na teksturi.

Ovaj doktorski rad je svojevrsna odbrana taktilnih i materijalnih osobina umetnosti kao odgovor dobu digitalizacije, a u pitanju je eksperimentalni taktilni strip.

Foto: Promo

Umetnički objekat – knjiga “Nevidljivi talas” nastao je na osnovu obrade romana Virdžinije Vulf “Talasi”. Ova knjiga se može doživeti isključivo u galerijskom, javnom, izložbenom prostoru.

Kako navode na zvaničnom sajtu Kolarca, zbog transkripcije na Brajevo pismo, osobe oštećenog vida mogu pratiti tekst.

“Na osnovu reljefnih rešenja formi kompozicije svake strane ponaosob, publika može da proširi polje čulnih senzacija u doživljaju ovog dela i obogati kanale komunikacije s njim. To svakako usložnjava iskustvo doživljaja dela i mnogo šireg kruga publike”, navodi se dalje.

Izložba će biti otvorena do 6.6.2020. svakog dana, osim nedelje, od 10 do 20 časova.

Ko je Dragana Kuprešanin?

Diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu 2005. godine, a zatim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine, na odseku Primenjena grafika, smer Grafički dizajn. Specijalizaciju iz oblasti crteža na odseku Slikarstvo, stekla je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine.

Art Bioskop Kolarac

Vrata bioskopa se ponovo otvaraju 1. juna!

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Art Bioskopa Kolarac objavljen je repertoar za 1. jun.

Sadržaj filmova za dan otvaranja izgleda ovako:

  1. 16:30h OTMICA MIŠELA UELBEKA, Francuska, 93 min.
  2. 18:30h TALASO, Francuska, 93 min
  3. 20:30h UKRADENI KARAVAĐO, Italija, 110 min

Više o filmovima možete pročitati OVDE

Filmovi će se prikazivati u sali Josif Pančić. Ulaznice koštaju 250 dinara i mogu se kupiti na biletarnici pola sata pre početka svake projekcije. Kontakt telefon za informacije je 011 263 05 50.

Foto: Kolarac/Kulturni kišobran