U periodu od 24. maja do 5. juna u Gradskoj galeriji Kulturnog centra GRAD će biti održana grupna fotografska izložba „Finding Ivan“.

Autori ove izložbe su deca romskog porekla od 3 do 13 godina iz naselja „Mileva Marić Ajnštajn“.

Rad na fotografijama je započet spontano: reditelj Danilo Ceković i urednik Andrej Pavićević slučajno su upoznali decu u njihovom kraju dok su tražili Ivana, protagonistu Danilovog dokumentarnog filma „8“. Nastavili su da ih posećuju tokom narednih šest meseci i ubrzo su postali deo ekipe. Deca su ih uključila u njihove igre, otkrila tajna skrovišta i vodila na sankanje i kupanje i pecanje; upoznali su ih sa svojim porodicama i teškoćama, poveravajući im se kao starijoj braći. Danilo i Andrej su decu takođe upoznali sa svojim svetom iza kamere. Deca bi tokom njihovog druženja fotografisala momente koji su im bili interesantni, konstantno se otimajući oko aparata dok se pitanje, „Ćupo, a mogu ja posle?“ neprekidno ponavljalo. Fotografska oprema bi između susreta ostajala kod dece.

Kako se ovo neobično, slučajno prijateljstvo produbljivalo, tako su fotografije postajale bolje — iskustvo koje nam pokazuje kako se kroz umetnost rađa prijateljstvo i kako u isto vreme iz prijateljstva nastaje umetnost.

Fotografije će biti na prodaju, a novac od prodatih fotografija pripašće deci-autorima.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.