Četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počeo je sinoć u na prostoru Kreativnog distrikta čime je započeto četvorodnevno otvaranje u okviru čega će biti predstavljeno više od 40 programa, što je sve uvod u narednih pet nedelja tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti.  

Nakon audio-vizuelnog umetničkog performansa ispred nekadašnje Fabrike, koji je u fokus stavio mlade Novosađane, učenike, kao i ukupno trideset volontera Evropske prestonice kulture, ilustrujući uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kapije su otvorene, a posetioci su već tokom prve večeri uživali u programima domaćih, regionalnih i evropskih umetnika.

Posetioci su tokom prve večeri otvaranja, koje traje do 5. septembra u Kreativnom distriktu, imali priliku da pogledaju izložbe: „Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva“ i „Enter the MetaClub“ Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije, kao i da se upoznaju sa radovima nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića.

Prvo veče Kaleidoskopa kulture obeležio je i nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom učešće imaju studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom „Vrt”. Program prve večeri 48. INFANT-a otvoren je kabaretskom monodramom glumca Zijaha Sokolovića „Međuigre 0-24”, nakon čega je izvedena predstava „Pošta” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, dok su u okviru Filmskog festivala „Obnova“ prvog dana svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture prikazani filmovi „Varljivo leto ’68” i „Uprkos magli”. Muzički deo programa obeležili su nastupi beogradskog sastava Repetitor i DJ Novaka. 

Foto: J. Ivanović

Program otvaranja Kaleidoskopa kulture sve do 5. septembra 

Programi u okviru četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture nastavljaju se do 5. septembra u Kreativnom distriktu, a među njima su izložba mladih umetnika iz austrijske galerije iz Sankt Peltena „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“, performans „Nestabilan“ jednog od najboljih cirkuskih umetnika Nikole Frezonovosadska premijera filma „Toma“, kao i projekcije legendarnih filmova „Maratonci trče počasni krug“ i „Lepota poroka“, stručne tribine u okviru CGA konferencijepredstava „Grand hotel“ pozorišta Madlenianumplesni performans „Spektakl“ Studija za suvremeni ples iz Zagreba i brojni drugi sadržaji. Detaljan program je na sajtu Kaleidoskopa kulture.  

Arhitektura u fokusu prve nedelje Kaleidoskopa kulture 

Četvorodnevno otvaranje u Kreativnom distriktu, uvod je u pet nedelja Kaleidoskopa kulture tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti – arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna, primenjena umetnost. Prva je nedelja arhitekture, koja će trajati od 6. do 10. septembra, a nju otvara izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva „Višeslojnost”, na kojoj će se predstaviti više od 100 arhitektkinja iz Srbije koje su, pored uspeha u svojoj oblasti, ostvarile uspeh i u drugim, srodnim poljima: modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih predmeta, enterijeru, izdavaštvu, muzici, slikarstvu, programiranju, medijima. Detaljan program, satnice i lokacije biće dostupne na sajtu Kaleidoskopa kulture.  

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. 

Foto: J. Ivanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.