Četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počeo je sinoć u na prostoru Kreativnog distrikta čime je započeto četvorodnevno otvaranje u okviru čega će biti predstavljeno više od 40 programa, što je sve uvod u narednih pet nedelja tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti.  

Nakon audio-vizuelnog umetničkog performansa ispred nekadašnje Fabrike, koji je u fokus stavio mlade Novosađane, učenike, kao i ukupno trideset volontera Evropske prestonice kulture, ilustrujući uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kapije su otvorene, a posetioci su već tokom prve večeri uživali u programima domaćih, regionalnih i evropskih umetnika.

Posetioci su tokom prve večeri otvaranja, koje traje do 5. septembra u Kreativnom distriktu, imali priliku da pogledaju izložbe: „Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva“ i „Enter the MetaClub“ Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije, kao i da se upoznaju sa radovima nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića.

Prvo veče Kaleidoskopa kulture obeležio je i nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom učešće imaju studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom „Vrt”. Program prve večeri 48. INFANT-a otvoren je kabaretskom monodramom glumca Zijaha Sokolovića „Međuigre 0-24”, nakon čega je izvedena predstava „Pošta” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, dok su u okviru Filmskog festivala „Obnova“ prvog dana svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture prikazani filmovi „Varljivo leto ’68” i „Uprkos magli”. Muzički deo programa obeležili su nastupi beogradskog sastava Repetitor i DJ Novaka. 

Foto: J. Ivanović

Program otvaranja Kaleidoskopa kulture sve do 5. septembra 

Programi u okviru četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture nastavljaju se do 5. septembra u Kreativnom distriktu, a među njima su izložba mladih umetnika iz austrijske galerije iz Sankt Peltena „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“, performans „Nestabilan“ jednog od najboljih cirkuskih umetnika Nikole Frezonovosadska premijera filma „Toma“, kao i projekcije legendarnih filmova „Maratonci trče počasni krug“ i „Lepota poroka“, stručne tribine u okviru CGA konferencijepredstava „Grand hotel“ pozorišta Madlenianumplesni performans „Spektakl“ Studija za suvremeni ples iz Zagreba i brojni drugi sadržaji. Detaljan program je na sajtu Kaleidoskopa kulture.  

Arhitektura u fokusu prve nedelje Kaleidoskopa kulture 

Četvorodnevno otvaranje u Kreativnom distriktu, uvod je u pet nedelja Kaleidoskopa kulture tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti – arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna, primenjena umetnost. Prva je nedelja arhitekture, koja će trajati od 6. do 10. septembra, a nju otvara izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva „Višeslojnost”, na kojoj će se predstaviti više od 100 arhitektkinja iz Srbije koje su, pored uspeha u svojoj oblasti, ostvarile uspeh i u drugim, srodnim poljima: modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih predmeta, enterijeru, izdavaštvu, muzici, slikarstvu, programiranju, medijima. Detaljan program, satnice i lokacije biće dostupne na sajtu Kaleidoskopa kulture.  

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. 

Foto: J. Ivanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.