Treći Festival ilustracije – „Ilustrofest“, otvoren je sinoć na Beogradskoj tvrđavi u prisustvu velikog broja mladih umetnika i kreativaca. Na otvaranju su proglašeni i pobednici konkursa u pet kategorija.

Na konkurs za učešće na ovogodišnjem Festivalu ilustracije, pristiglo je 350 prijava umetnika iz celog sveta, sa preko 3000 radova iz 30 zemalja. Stručni žiri u sastavu: Miloš Desko Ćosović, Nebojša Cvetković, Tamara Rimele, Brigita Klajnšek i Ivana Simić, odabrali su 114 autora iz 24 zemlje, koji su predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi ilustracija u pet takmičarskih kategorija.

Nagrade za najbolje ilustracije knjige, pripale su ravnopravno ilustratorkama iz Slovenije i Španije, Ani Maraž za ilustraciju knjige poezije Miroslava Košute “Božaj veter”, kao i autorki iz Španije, Juliani Salcedo za ilustraciju dečje knjige „El leon de Candela”. 

Ana Maraž

U kategoriji ilustracije u magazinima (štampanim i online) nagrada je pripala Nataši Jovanić iz Srbije, za ilustraciju pod nazivom „Bloom Magazine, Elena Ferrante essay”, koja je objavljena u Magazinu Bloom. Nagrada za najbolju ilustraciju u oblasti dizajna i advertising industrije, pripala je srpskoj autorki Valentini Brković, za dizajn etikete za Kabinet pivaru „Melisa u zemlji čuda”.

Za najbolju ilustraciju u oblasti društveno- odgovornih projekata, izabrana je ilustracija Erike Borgato iz Italije, rađena za projekat „Culture of solidarity”. U najvećoj konkurenciji u kategoriji ličnih i neobjavljenih projekata, prva nagrada pripala je studentkinji četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Anki Arsenić.

Za najbolju ilustratorku na ovogodišnjem Festivalu ilustracije, proglašena je španska ilustratorka Nuppita Pittman, koja je dobitnik Grand Prix -a, najvećeg festivalskog priznanja za sveukupan rad, originalnost i svežinu izraza.

Valentina Brković i Nebojša Cvetković

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, koju svi zainteresovani mogu pogledati tokom leta na prostoru ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić, u petak, subotu i nedelju (23. 24. i 25. jula, od 19 do 22 časa) održava se i Bazar ilustracija, gde su mladi autori dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije, kao i upotrebne predmete sa ilustracijama.

Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala, Banci Poštanska štedionica, u petak i subotu (23. i 24. jula) na istoj lokaciji biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu, sa mladim i talentovanim umetnicima, ali i promocija dve ilustrovane knjige za decu u izdavaštvu DexyCo, petak i subota od 19 časova, ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić, uz uživo čitanje najlepših ilustrovanih knjiga za decu, uz poruku da umetnost nije samo privilegija umetnika, već treba da bude dostupna svima od najranijih dana.

Na zatvaranju Festivala u nedelju 25. jula u 20 časova, takođe ispred Paviljona Cvijete Zuzorić, generalni pokrovitelj Banka Poštanska štedionica, dodeliće i specijalnu vrednosnu nagradu za najbolju ilustraciju na temu „Više dece, više radosti”, koja će biti izabrana od radova pristiglih na konkurs povodom velikog jubileja Banke – 100 godina postojanja, koji Banka Poštanska štedionica slavi ove godine.

Festival će biti zatvoren u nedelju 25. jula u 20 časova velikim partijem uz muziku Dua Cavatina – gitare i vino, u čast pobednika!

Foto: Ilustrofest


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.