Više književnih programa, jačanje i povećanje kapaciteta novosadske književne scene, prevod publikacija novosadskih autora, u dvojezičnim i antologijskim izdanjima cilj je javnog Konkursa iz oblasti izdavaštva i prevodilaštva koji je od danas, 5. marta, otvoren u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Predmet javnog konkursa je izdavačka i prevodilačka delatnost, sa posebnim akcentom na izdanja – knjige, časopise i druge publikacije, na teritoriji Novog Sada i Zone 021 (Sremski Karlovci, Irig i Beočin).

Aplikanti mogu konkurisati za sufinansiranje:
  • autorskih prava za knjige i časopise
  • troškova pripreme (dizajn, otkup autorskih prava za ilustrativni materijal, troškova originalnih tekstova, prevoda i slično)
  • troškova štampe (knjiga, časopisa, bukleta, pratećeg i promotivnog materijala)
Na konkursu mogu učestvovati:
  • naučno – obrazovne ustanove i ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica koja obezbeđuju sredstva za obavljanje poslova i ostvarivanje ciljeva iz navedenih izvora
  • druga pravna lica registrovana za obavljanje delatnosti iz oblasti kulture i izdavaštva, sa  sedištem u Novom Sadu i tzv. Zoni 021

Projekti sa kojima se aplicira na konkurs moraju biti u skladu sa programskim konceptom i umetničkom vizijom „Za nove mostove“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Rok za podnošenje prijave i prateće dokumentacije ističe 5.4.2020. godine.

Aplikant može dostaviti najviše 3 predloga projekta.

Detaljne informacije o konkursu, načinu prijavljivanja i formulare za prijavu možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/javni-konkurs-izdavastvo-prevodilastvo/

Sredstva za realizaciju ovog konkursa obezbeđena su u Finansijskom planu Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Iznos pojedinačnog granta po aplikantu iznosi maksimalno do 700.000,00 dinara.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.