Slavljenje evropskog filma i zvanično je počelo sinoć – otvoreno je 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić. Letnja pozornica na Paliću otvorila je svoja vrata kvalitetnoj evropskoj kinematografiji, a organizatori su nas uverili da za dobar film i dalje ima nade, dokle god postoje ovakvi festivali. Posebno kada se, poput Palića održavaju leti, na otvorenom i imaju tu čast da ugoste bardove domaćeg glumišta, kao što je Mira Banjac.

Naša proslavljena glumica dočekana je na sceni gromoglasnim višeminutnim aplauzom, a svoju očaranost njenim talentom nije krio ni naš pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, koji je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a kome je baš Mira tu nagradu i dodelila.

“Meni je izuzetna čast što mi je ovu nagradu ona dodelila, jer ja mislim da je Mira najkompletnija glumica u istoriji srpske glume”, rekao je on i dodao:

„Ova nagrada je simbol ovog evropskog festivala i predstavlja vrhunac nagrade u kinematografiji kod nas. Meni je izuzetna čast, naročito kada pogledate spisak ljudi koji su je dobili pre mene. To su imena koja su ugradila svoj radni vek u istoriju srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma“, zaključio je Kovačević.

Legendarna glumica i počasna predsednica Saveta festivala uručila je nagradu “Aleksandar Lifka” Kovačeviću zajedno sa Radoslavom Zelenovićem, direktorom Festivala evropskog filma Palić.

“U ovom mom životnom zalasku, život me je počastio da mogu da Dušanu Kovačeviću uručim ovu značajnu i veliku nagradu, da mu zahvalim za sve što nam je ostavio, i za sve ono što će tek doći”, rekla je Mira Banjac prilikom dodele nagrade Kovačeviću.

Festival otvorio film “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša”

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena koji je rađen po istinitoj priči.

Ovo ostvarenje najavili su Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, i Marsel Maiga, predstavnik za istočnu Evropu German Films, nacionalnog informativnog i savetodavnog centra za promociju nemačkog filma u svetu.

U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava.

Tri decenije Palić Film Festa

Ovogodišnje izdanje Festivala evropskog filma Palić posebno je jer su se navršile tri decenije od početaka manifestacije. Na to je tokom svečanog otvaranja na Letnjoj pozornici na Paliću ukazao Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, rekavši kako je prostor stare Letnje pozornice 1992. godine prvi put postao “svetilište filma”.

“U najtežem vremenu, kulturni pregaoci su se okupili i pokrenuli festival nade u umetnost i bolje sutra. Tokom 30 godina posvećeni organizatori samo jednom nisu uspeli da se izbore sa nedaćama i održe festival, i zato ćemo njegovo jubilarno trideseto izdanje slaviti sledeće godine. Danas ponovo umetnost prkosi sveopštoj nesigurnosti, kako je to još činila 2020. i 1999. godine. Otvaramo ovu smotru filma uvereni da će lepota spasiti svet, kako je govorio besmrtni Dostojevski“, rekao je Bakić.

Foto: Damir Vujković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.