August 22, 2019

Otvorena izložba “Ja majmun”, pogledajte portrete majmuna sa Balija

U prisustvu velikog broja ljudi, u galeriji O3one Art Space, 19. avgusta je otvorena izložba fotografija Aleksandra Jovkovića ”Ja majmun”. U pitanju su portreti majmuna koje je Aleksandar napravio tokom svog boravka na Baliju, u Svetoj šumi majmuna.

Noseće fotografije izložbe su šest velikih fotografija (formata 70 x 100cm), štampanih na slikarskom platnu, na kojima je prepoznatljiv i dodatni pečat autora, uočljiv u obradi, postprodukciji i umetničkom postupku koji podseća na pop-art stil. Pored ovih fotografija, izloženo je još tridesetak radova manjeg formata i bez dodatnih intervencija. Ove fotografije dočaravaju atmosferu Svete šume i svakodnevni život ovih divnih i nama tako sličnih stvorenja.

Foto: Bojan Vasiljević

Aleksandar je fotografisao poznate balinežanske dugorepe majmune (balinese long tail monkey), koje kod nas zovu makaki majmun (masaque – macaca fascicularis) koji živi u Svetoj šumi majmuna, i čija populacija broji oko 750 jedinki. Ono što je zanimljivo je da su podeljeni u šest grupa (klanova), a svaki klan živi u svom delu šume i broji oko 100-120 članova. Borbe za prevlast oko teritorije izmedju klanova su konstantne i svakodnevne.

Foto: Bojan Vasiljević

Životni vek makaki majmuna je između 15 i 20 godina. Kao i ljudi, podeljeni su u sledeće starosne dobi: dete, maloletnik, adolescent i odrasli. Seksualna zrelost traje od 3 do 5 godina. Ženke su trudne oko 6 meseci i obično dobiju jedno dete, retko blizance. Dete ostaje sa majkom skoro 10 meseci. Majmunske majke predano i ljubomorno čuvaju svoje bebe, ali čak i ženke koje nisu roditelji aktivno učestvuju u čuvanju mladunaca.

Foto: Bojan Vasiljević

Majmuni su svaštojedi i na njihom meniju se uglavnom nalaze krompir, banana, list papaje, kukuruz, krastavac, kokos i drugo lokalno voće. Njihova sličnost sa ljudima je fascinantna!

Izložba Aleksandra Jovkovića, ”Ja majmun” u galeriji O3one Art Space traje do 26. avgusta 2019.

https://kulturnikisobran.com/2019/08/10/ja-majmun-izlozba-fotografija-aleksandra-jovkovica/

Foto: Bojan Vasiljević