Tematska izložba “Tanjir” otvorena je proteklog vikenda u galeriji Blatobran na Dorćolu. Grupa umetnika, keramičara, okupljenih oko istoimenog umetničkog udruženja, predstavila se prvom u nizu tematskih izložbi.

U pitanju je izložba autorskih, ručno izrađenih upotrebnih i dekorativnih tanjira.

Tanjiri Aleksandra Vaca / Foto: Uroš Živković

Deset izuzetnih, i više puta nagrađivanih domaćih keramičara (Bojana Ristevski, Aleksandar Vac, Marija Milin, Minja Đurđević, Jovana Čavorović, Julia Draškoci, Tatjana Parađanin, Ana Jakić, Nemanja Nikolić Prika, Lana Tikveša), koji već četiri godine izlažu svoje radove u galeriji Blatobran. Za ovu priliku, prikazali su najrazličitija rešenja na temu tanjir, oduševivši brojne posetioce.

Lana Tikveša / Foto: Uroš Živković
Foto: Uroš Živković

“Ideja nam je da tematskim izložbama prikažemo različite pristupe, tehnike koje primenjujemo u svom radu odgovarajući na istu temu, ne doživljavajući temu kao ograničavajući faktor, već samo kao podsticaj da uradimo nešto novo. Ovim izložbama takođe želimo da pokažemo široj publici mogućnosti keramike kao umetničkog medija kroz prikaz različitih formi, tehnika koje svako od nas razvija i primenjuje u svom radu i na taj način promovišemo keramiku kao umetnost. Galerija Blatobran predstavljaće ovakve tematske izložbe nekoliko puta godišnje. Prva u nizu je ova izložba tanjira”, kaže Aleksandar Vac.

Foto: Uroš Živković

Kreativni centar Blatobran je formiran 2007. godine kao otvorena platforma za povezivanje umetnika i dizajnera koji koriste prevashodno keramiku ali i druge medije umetničkog izražavanja. Blatobran podstiče kreativnost i estetske kriterijume društva približavanjem stvaralačkog procesa, materijala i tehnika najširoj publici na način koji angažuje posmatrača kao aktivnog učesnika umetničkog izražavanja. Upravo s ciljem da oformi centar stalne razmene novih ideja i promocije savremene umetnosti i dizajna, Blatobran je otvorio i sopstvenu galeriju u Beogradu, u Gospodar Jevremovoj ulici br. 38.

Bojana Ristevski Mlaker / Foto: Uroš Živković
Bojana Ristevski Mlaker / Foto: Uroš Živković

”Tanjir”, izložba domaćih keramičara u galeriji Blatobran


“Od umetničkih instalacija do društveno angažovanog dizajna, Blatobran teži daljem širenju kreativnog delovanja u sve pore društvenog života, dajući svojim članovima kao i najširoj publici podsticajan prostor za eksperimentisanje i inovacije kroz upotrebu novih tehnika, materijala i formi izražavanja”, kaže Marija Milin.

Aleksandar Vac / Foto: Uroš Živković
Foto: Uroš Živković

Izložbu “Tanjir” u galeriji Blatobran možete posetiti do 31. avgusta 2019. godine.

Foto: Uroš Živković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.