May 6, 2019

Ovaj film ne želite da propustite, “Linija života” otvara BELDOCS

Foto: Kombank Dvorana

Dokumenatrni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića “Linija života” otvoriće Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS u Kombank Dvorani u sredu 08. maja u 20h.

“Linija života” opisuje surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

Bajić je naime odveden u zloglasni nacistički logor Mathauzen sa prve godine likovne akademije. Igrom sudbine, Miloš je doživeo istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front.

On je odbio da puca u ruske vojnike i jedan austrugarski major mu je pucao u leđa. Tako se zajedno sa zarobljenim Rusima našao u logoru na domak grada Mauthauzena, u istom onom logoru koji je Miloš Bajić dospeo 3 decenije kasnije.

U logoru se našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama Bajić je počeo da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata.

U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd gde je nastavio studije na likovnoj akademiji.
 
Serija crteža Mathauzen ostala je ne samo kao individulano svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

U filmu pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen, slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, nalaze se i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali on i njegov sin Darko Bajić, danas profesor filmske režije i reditelj ovog filma. 

Režiju za film potpisuje Darko Bajić, scenario su pisali Kosta Peševski, Tamara Ćirić i Darko Bajić. Naratori su Lazar Ristovski i Darko Bajić. U ulozi producenta našla se Darja Bajić. Direktor fotografije je Zoran Jovanović, montažu je radio Aleksa Parezanović a muziku i dizajn zvuka Dejan Pejović. Koordinator postprodukcije je Nemanja Vojinović, a za postprodukciju je bio zadužen Teleking.

Film “Linija života” će posetioci u Kombank Dvorani moći da pogledaju sedam dana u istom terminu, od 20h u Velikoj sali. Ovo filmsko ostvarenje će se u redovnoj distribuciji naći od 9. maja.


Filmove na BELDOCS-u ne mogu zaustaviti elementarne nepogode


Prvih 1000  kupaca karte u Kombank Dvorani uz ulaznicu će na poklon dobiti neki od sledećih primeraka autora Viktora Frankla: “Zašto se niste ubili”, “Kako pronaći smisao života”, “Psihoterapija i egzistencijalizam” i ” Nečujan vapaj za smislom”.

Izvor: Kombank Dvorana

Foto: Kombank Dvorana