Dokumenatrni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića “Linija života” otvoriće Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS u Kombank Dvorani u sredu 08. maja u 20h.

“Linija života” opisuje surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

Bajić je naime odveden u zloglasni nacistički logor Mathauzen sa prve godine likovne akademije. Igrom sudbine, Miloš je doživeo istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front.

On je odbio da puca u ruske vojnike i jedan austrugarski major mu je pucao u leđa. Tako se zajedno sa zarobljenim Rusima našao u logoru na domak grada Mauthauzena, u istom onom logoru koji je Miloš Bajić dospeo 3 decenije kasnije.

U logoru se našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama Bajić je počeo da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata.

U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd gde je nastavio studije na likovnoj akademiji.
 
Serija crteža Mathauzen ostala je ne samo kao individulano svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

U filmu pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen, slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, nalaze se i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali on i njegov sin Darko Bajić, danas profesor filmske režije i reditelj ovog filma. 

Režiju za film potpisuje Darko Bajić, scenario su pisali Kosta Peševski, Tamara Ćirić i Darko Bajić. Naratori su Lazar Ristovski i Darko Bajić. U ulozi producenta našla se Darja Bajić. Direktor fotografije je Zoran Jovanović, montažu je radio Aleksa Parezanović a muziku i dizajn zvuka Dejan Pejović. Koordinator postprodukcije je Nemanja Vojinović, a za postprodukciju je bio zadužen Teleking.

Film “Linija života” će posetioci u Kombank Dvorani moći da pogledaju sedam dana u istom terminu, od 20h u Velikoj sali. Ovo filmsko ostvarenje će se u redovnoj distribuciji naći od 9. maja.


Filmove na BELDOCS-u ne mogu zaustaviti elementarne nepogode


Prvih 1000  kupaca karte u Kombank Dvorani uz ulaznicu će na poklon dobiti neki od sledećih primeraka autora Viktora Frankla: “Zašto se niste ubili”, “Kako pronaći smisao života”, “Psihoterapija i egzistencijalizam” i ” Nečujan vapaj za smislom”.

Izvor: Kombank Dvorana

Foto: Kombank Dvorana


 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.