September 5, 2020

Palić Film Fest od 12. do 18. septembra

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici.

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji inostranih stvaralaca je legendarna mađarska rediteljka Ildiko Enjedi. Ona je za svoj poslednji film „O telu i duši“ dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu nezavisnog filma – Zlatnog medveda na Berlinalu.

U kategoriji stvaralaca iz Srbije, „Lifku“ za ovu godinu je dobila naša čuvena glumica Mirjana Karanović.

Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit”. Festival je dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Ildiko Enjedi / Foto: Hanna Csata

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Glavni takmičarski program

Glavnu takmičarsku selekciju čini 12 evropskih ostvarenja. Na svečanom otvaranju, 12. septembra, premijerno će biti prikazan film „Ime naroda” Darka Bajića.

Na programu će se naći film „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea. Poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom “So od suza”. A veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand će na repertoaru biti s novim filmom  “Šarlatan”.

Jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s dramom “Undin”, koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu kritike FIPRESCI i Srebrnog medveda za najbolju glumicu.

Najkontroverzniji film glavnog programa biće „Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna, dok će se filmom “Lekcije iz persijskog”  predstaviti reditelj Vladimir Perelman.

Na Paliću će biti prikazani i filmovi „Divlja zemlja” danske rediteljke Jeanette Nordahl, „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote, „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i „18% sivog” bugarskog reditelja Viktora Čučkova.

Festival će 18. septembra, van konkurencije, svečano zatvoriti „Hotel Beograd” reditelja Konstantina Statskija.

Takmičarska selekcija „Paralele i Sudari”

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, „FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartung iz Mađarske.

Tu su i filmovi „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska), „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića i „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa.

Na repertoaru je i austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića, zatim domaći film „Sutra je još uvek juli” koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, o „Zaboravljeni” Darje Oniščenko iz Ukrajine.

Biće prikazani i film „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog.

Van konkurencija

Van konkurencije će u istoj selekciji biti prikazana ostvarenja „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, i „Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandareva.

Nagrade…

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”, FIPRESCi žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i Gorki list nagrada publike.

Dodelom Gorki List nagrade, publika će ove godine po peti put preuzeti aktivnu ulogu u sagledavanju filmske umetnosti predstavljene na Festivalu. Na taj način još jednom će, pored stručnog žirija, biti uvaženo i mišljenje najbrojniijih, odnosno posetilaca, zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Foto: Tamara Markić