Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine će se održati uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Publika će moći besplatno da uživa u koncertima šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela. Ulaz na sve nastupe biće besplatan, uz prethodnu rezervaciju karata.

Prve festivalske večeri, 5. novembra u 19 časova, nastupiće vokalistkinja i kompozitorka Irina Karamarković, koja poslednje dve decenije živi i radi u Austriji.

Ova umetnica će na koncertu u Pančevu predstaviti program „Gunslinging Charles – Tribute to Charles Mingus“ posvećen jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji džeza – kontrabasisti i kompozitoru Čarlsu Mingasu.

Irina Karamarković će nastupiti sa muzičarima iz Beograda – gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem i bubnjarom Feđom Franklinom. Nastup na Pančevačkom džez festivalu će biti internacionalna premijera njenog novog koncertnog programa.

U nastavku večeri, u 20h će nastupiti italijanski bandoneonista, pijanista i kompozitor Danijele Di Bonaventura sa svojim sastavom Band’Union.

Ovaj veteran tamošnje scene od početaka karijere je predstavljao idealan primer muzičara koji transcendira žanrove – bilo da se radi o džezu, klasici, ili tradicionalnoj muzici mediteranskog podneblja. Diskografski aktivan od sredine devedesetih, nastupio je na preko 90 albuma kao bendlider ili gostujući muzičar, te svirao sa legendama italijanskog džeza poput Enrika Rave, Paola Fresua, Stefana Bolanija, i mnogih drugih.

Sa kvartetom Band’Union je od 2013. snimio nekoliko albuma, predstavljajući se kao neprevaziđen liričar i bendlider kome su u prvom planu lepota melodije i kristalno jasni aranžmani. Poslednji album ovog benda “Garofani rossi” (Crveni karanfili) predstavlja kolekciju obrada protestnih i borbenih pesama nastalih širom sveta, među kojima su i klasici „Bella Ciao”, „Hasta Siempre Commandante”, popularna „Internacionala” i mnoge druge.

Foto: Rosa Margarethe Fuerpass-Netočný


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.