Izložba slika Stipe „Steve“ Dumića biće otvorena u ponedeljak, 2.marta u 18 časova u “The Pilot”, 22 Cumberland St., u Torontu, a povodom  50 godina umetničkog rada  i 25 godina života u Torontu.

Na izložbi “Paralelna vizija” publika će moći da vidi slike nastale početkom 70tih godina prošlog veka, pa do danas. Izložba će trajati do kraja marta.

Dumić je slikar, konceptualni umetnik, vazduhoplovni inžinjer po struci, rođen u Rimu (Italija), odrastao u Njujorku, školovao se i radio u Beogradu, a već 25 godina živi i radi u Torontu.

Stipe Dumić je u svet umetnosti “uzleteo” još kao student vazduhoplovstva kada je izlagao u avangardnom Studentskom kulturnom centru (SKC) među prvim konceptualistima, sada već poznatim širom sveta, među kojima je i Marina Abramović. Tako je spojio dve najveće ljubavi – slikarstvo i avione, baš kao i čuveni Antoine de Saint-Exupéry – pisanje i letenje. Stipina apstraktna slika je u velikoj meri inspirisana prirodnim svetom i filtrirana kroz njegov unutrašnji pejzaž.

Foto: Privatna arhiva

Nakon učešća na brojnim grupnim izložbama, nekoliko galerija u bivšoj Jugoslaviji ponudile su mu samostalne, pa su slike sa potpisom “Steve” stigle u privatne kolekcije širom sveta: Njujork, Brisel, Beč, Pariz, Moskvu…

Stipe je jedan od članova osnivača beogradske Grupe 143, osnovane u martu 1975, koja je bila poslednji strogo konceptualno orijentisani umetnički kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Glavna ideja Grupe 143 bila je ponuditi kreativnu platformu mladim umetnicima i istoričarima umetnosti da razviju svoju umetničko-teorijsku kompetenciju.

“Naš unutrašnji svet mašte jednako je postojan kao i spoljašni, možda i više budući da se ne menja i ne umire kao i spoljni. Kako je mašta neodvojivi deo umetničkog dela, ali i tehničke kreativnosti, često sam slikajući u proteklih pet decenija  bežao od realnosti u drugi svet ispunjen lepšim bojama. I kada se tako nađete u svetu koji nije vaš, na nekom neplaniranom mestu, uvek ste u svom domu, makar on bio daleko od vas”, rekao je Dumić povodom otvaranja izložbe u Torontu.

Pišu: Tonina Dumić i Marina Bulatović

Foto: Privatna arhiva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
14
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.