Pčelica izdavaštvo dobitnik je dve nagrade Dositejevo pero 2021. godine.

Odlukom dečjeg žirija prvo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta pripalo je stripu LJUBA HAJDUK VUKOSAVA, autora Slobodana Stanišića i ilustratora Mijata Mijatovića, a drugo mesto u kategoriji starijeg uzrasta pripalo je ilustrovanoj biografskoj knjizi o Mileni Pavlović Barili MESEČINA U KOFERU, autorke Vesne Aleksić i ilustratora Igora Krstića.

Za Nagradu Dositejevo pero obično se kaže da ima najstroži žiri na svetu. Možda je najstroži, ali je i pravičan, jer sve nominovane knjige čitaju deca iz beogradskih škola. Nagrađena Pčeličina izdanja svojim kvalitetom teksta i ilustracije, odabirom tema iz nacionalne istorije i kulture, kao i umetničkim oblikovanjem i opremom, izdvojile su se u ovogodišnjoj produkciji, a ove nagrade su samo potvrda tog kvaliteta.

Nagrađeni strip LJUBA HAJDUK VUKOSAVA predstavlja strip-adaptaciju istoimene narodne epske pesme i deo je ambicioznog poduhvata, edicije EPSKI JUNACI U STRIPU. Celu ediciju potpisuju Slobodan Stanišić kao scenarista i Mijat Mijatović kao ilustrator.

Ilustrovana biografska knjiga o Mileni Pavlović Barili MESEČINA U KOFERU deo je edicije ZNAMENITE SRPKINJE IZ PERA KNJIŽEVNICA ZA DECU, koja oko ideje ženske emancipacije i promocije uspešnih i profesionalno ostvarenih žena iz srpske prošlosti okuplja najznačajnije savremene književnice za decu.

Vesna Aleksić, autorka nagrađene knjige MESEČINA U KOFERU, snagom mašte, neprevaziđenom stilizacijom teksta i iscrpnim istraživačkim radom na životu i delu Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih srpskih, ali i evropskih pojava u avangardnom slikarstvu, stvorila je knjigu u kojoj će sa podjednakim interesovanjem uživati i deca i odrasli.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.