Iako je često jedno od novogodišnjih obećanja “Čitaću više”, to nekako, ne uspevamo da ispunimo svi. Zato nadoknađujemo tokom leta. A leto – pa, leto je pravo vreme da se opustimo. Zato nam je potrebno neko štivo koje će nas izmestiti iz realnosti i uz koje ćemo odmarati.

Na našem Instagram nalogu pitali smo čitaoce šta nam predlažu od knjiga za opuštanje, a ovo su neki od predloga:

Sidni Šeldon

Knjige Sidni Šeldona ćete upijati. Nije ni čudo što su mu knjige jedne od najprodavanijih na svetu.

“Najviše od svega volim da pišem romane. Oni su drugačiji svet, svet uma i srca, u kojem čovek može da stvara likove i podari im život”, rekao je Šeldon jednom prilikom.

Romane koje vam preporučujemo su: “Gospodar igre”, “Druga strana ponoći”, “Vetrenjače bogova”, “Ispričaj mi snove”, “Bojiš li se mraka?”. Ali, svakako, bilo koju knjigu da uzmete u ruke, nećete pogrešiti!

Haled Hoseini

“Hiljadu čudesnih sunaca” i “Lovac na zmajeve”, kao i “A planine odjeknuše” nastale su iz pera avganistanskog pisca Haleda Hoseinija. Kao i kod Šeldona, ni ovde nećete pogrešiti koju god knjigu da uzmete u ruke. Mnogi, doduše, kažu da će vam uvek biti bolje ona Hoseinijeva knjiga koju prvu pročitate.

“Lovac na Zmajeve”

The New York Times Book Review o knjizi “Lovac na zmajeve” kaže: “Ovaj snažan debitantski roman… pripoveda o žestokoj okrutnosti i žestokoj ljubavi koja iskupljuje. Oboje menjaju život Amiru, mladom i bogatom pripovedaču, koji sazreva u poslednjim mirnim danima svoje otadžbine, pre revolucije i upada ruske vojske. Ali politički događaji, čak i oni dramatični poput ovih prikazanih u “Lovcu na zmajeve”, samo su deo ove priče. U “Lovcu na zmajeve” Haled Hoseini nam daje živopisnu i životnu priču koja nas podseća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad silama nasilja – silama koje mu i danas prete”.

“Hiljadu čudesnih sunaca”

Druga Hoseinijeva knjiga, “Hiljadu čudesnih sunaca” za koju je Financial Times rekao da je trijumf, govori o dve žene – Marijam i Lejli.

“Marijam je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dve decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dve sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke”, stoji u opisu knjige.

I na kraju – “A planine odjeknuše”

“Avganistan, 1952. godine. Abdulah i njegova sestra Pari žive sa ocem i maćehom u zabačenom selu. Otac je u večitoj potrazi za poslom a porodica se bori sa siromaštvom i ledenim zimama. Abdulahu je Pari divna i dobra poput vile po kojoj je dobila ime, ona je čitav njegov svet. On je njen zaštitnik, više kao otac nego kao brat, spreman da za nju učini sve, čak i da menja svoje jedine cipele za lepo novo pero u njenoj zbirci. Svake noći oni spavaju jedno pored drugog u kaputima, čvrsto zagrljeni.

Jednog dana zaputiće se sa ocem preko pustinje u Kabul. Pari i Abdulah ne slute da će im ono što ih tamo čeka razoriti život – jer ponekad ljudi kažu kako prst mora da se odseče da bi se sačuvala ruka”.

Ju Nesbe

Još jedan pisac trilera na listi. Knjige ovog pisca prevedene su na više od 40 jezika. Ako volite ovaj žanr, Ju Nesbe je pravi izbor. Napisao je serijal knjiga o Hariju Huleu (“Crvendać”, “Solomonovo slovo”, “Sneško”,..), a u (za sada) četiri romana glavni lik je Doktor Proktor.

Agata Kristi

Slučajnost ili ne, na ovoj listi su se našli uglavnom pisci detektivskih priča ili trilera. Neki od romana Agata Kristi ste sigurno čitali dok ste bili tinejdžeri. Ako ne, Herkul Poaro vam je svakako poznat lik. Možda i gospođica Marpl. “Kraljica zločina”, kako su je nazivali, najpoznatiji je svetski pisac misterija. Takođe je i najprodavaniji autor svih vremena. Prestigli su je samo Šekspir i Biblija.

S obzirom na to da se njen roman “Ubistvo Rodžera Akrojda” smatra najboljim krimi romanom svih vremena, jasno je da morate da ga pročitate.

Nora Roberts

Magazin “Njujorker” proglasio je Noru Roberts za „omiljenog pisca Amerikanaca“. Napisala je više od 200 ljubavnih romana. Uz Noru ćete sigurno uživati.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
11
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.