August 26, 2020

Pet filmova i tri panela o istraživačkom novinarstvu na Beldocsu

Na predstojećem Beldocu očekuje nas specijalni program posvećen istraživačkom novinarstvu.

Biće prikazano pet najnovijih dokumentarnih filmova inspirisanih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača.

“Nije se desilo”

“Nije se desilo” (Never Happened) rediteljke Barbore Bereznjakove, nominovan ove godine za nacionalnu nagradu za film u Slovačkoj.

Reč je o potrazi za izgubljenim dokazima politički motivisanog ubistva iz devedesetih. Za to ubistvo je premijer zemlje u javnom obraćanju svojevremeno rekao da se nije desilo.

“Kolektiv”

U pitanju je višestruko nagrađivani dokumentarac “Kolektiv” (Collective) rumunskog reditelja Aleksandra Nanaua.

Film nam pruža beskompromisni pogled na ulogu istraživačkog novinarstva u razotkrivanju korupcije i najveće prevare u rumunskom zdravstvenom sistemu nakon tragedije koja je potresla zemlju i oduzela živote desetina nevinih građana.

“Belingket: Istina u svetu post-istine”

“Belingket: Istina u svetu post-istine” (Bellingcat: Truth in a Post-Truth World) prati revolucionarni uspon kolektiva Belingket.

Belingket je međunarodna grupa građanskih novinara i onlajn istraživača posvećenih otkrivanju pozadine najuznemirujućih svetskih događaja – od katastrofe MH17, preko Sirijskog građanskog rata, do misterioznog trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

“Radijska tišina”

Radnja filma smeštena je u Meksiku, zemlji koja se dugo nalazi na listi najopasnijih država za bavljenje istraživačkim novinarstvom. Podsetimo, u ovoj državi su četiri novinara ubijena od početka ove godine.

Karmen Aristegi, novinarka i protagonistkinja filma već dve decenije važi za jedan od simbola hrabrosti i profesionalnog integriteta u borbi za slobodu medija.

Film Hulijane Fanhul prati kako pokušaj korumpiranih vlasti da ućutka vodeći glas nezavisnog novinarstva u Meksiku izaziva nezapamćeni talas protesta i podrške novinarki koja je stala na put sveprožimajućoj korupciji koja potiče od predsednika države.

“XY Čelsi”

“XY Čelsi” (XY Chelsea) Tima Traversa Hokinsa na delikatan i intiman način prati suočavanje jednog od najpoznatijih uzbunjivača u svetu, Čelsi Mening, sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija o zločinima američke vojske u Iraku Vikiliksu.

Za vreme dugogodišnje zatvorske kazne za špijunažu koja je usledila, Čelsi započinje tranziciju u ženu kakvu je oduvek znala da jeste.

“XY Čelsi” / Foto: Beldocs promo

Tri panel diskusije o istraživačkom novinarstvu

U programu Beldocsa I kao Integritet složena stvarnost istraživačkog novinarstva u podeljenom svetu biće posebno analizirana kroz seriju od tri panel diskusije.

Na panelima će govoriti eminentni stručnjaci iz Srbije i regiona, ali i strani gostim i protagonisti filmova koji stoje iza najuzbudljivijih istraživačkih priča.

Panel diskusija Budućnost kolaborativnog i građanskog novinarstva u eri otvorenih podataka će preispitati metodu istraživanja zasnovanu na otvorenim podacima kao i postojeće i perspektivne modele kolaborativnog i građanskog novinarstva u digitalnom dobu.

Panel Nije vreme da se ćuti: Borba protiv nasilja nad ženama novinarkama će predstaviti uvid u surovu realnost istraživačkog novinarstva iz ženske perspektive i razmotriće smernice i strategije za celovitiji i efikasniji pristup rešavanju specifičnih izazova sa kojima se suočavaju žene novinarke, pre svega pitanja zaštite njihove bezbednosti.

Panel diskusija Istraživačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: Istina ili izazov će se fokusirati na najteže izazove sa kojima se susreću istraživački novinari u regionu, razlike i sličnosti u njihovim praksama u poređenju sa ostatkom Evrope, kao i na perspektive kolaborativnih prekograničnih projekata. Ima za cilj i da doprinese stvaranju novih mostova solidarnosti između novinara u regionu.

Foto: “Radijska tišina”/ Beldocs promo