Poznajem dobar broj ljudi za koje je reč praznik ekvivalent ušuškavanju u krevet, velikoj činiji kokica i gledanju omiljenih filmova. Ako ste i vi među tim ljudima, imam pravu listu filmova za vas. Ako pak provodite praznike na putu, u prirodi i slično, ovi filmovi su i više nego dovoljno dobri da kad-tad izdvojite malo slobodnog vremena i sednete da ih odgledate.

1. Hari Poter (2001 – 2011)

Nije što sam u generaciji koja je odrasla uz Harija, ali nema tog praznika a da ne odlgedam svih 8 delova ovog filma. Ništa ne potkrepljuje prazničnu atmosferu kao Hogvorts, Vizlijevi džemperi, dobra stara borba sa Voldemortom i naravno čuvena melodija iz filma – Hedwig’s theme.

2. Forest Gamp (1994)

Upozoravam vas da je ovo toliko dobar film da ćete biti pod utiskom ostatak života, ili barem kod mene oduševljenje još uvek nije prestalo. Gledate na sopstvenu odgovornost.

Moguća (ne)željena dejstva: drugačiji pogled na svet, promena ličnosti, vikanje “Trči, Forest, trči!” ljudima na maratonu.

Ja nisam pametan čovek. Ali znam šta je ljubav.

– Forrest Gump (1994)


Život je kao kutija bombonjere. Nikada ne znaš šta ćeš dobiti.

– Forrest Gump (1994)
Forest Gamp / Foto: Yoututbe/Printscreen/Movieclips

3. Začarani grad (2001)

Kao mala sam verovala u uskršnjeg zeku, te sam od istog (čitaj od tate) jedne godine dobila kolekciju filmova Hajao Mijazakija. Malo je reći da je to jedan od najboljih poklona koje sam u životu dobila. Preporučujem vam sve Mijazakijeve filmove, ali Začarani grad vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

4. 500 dana leta (2009)

Potrudila sam se da se na ovoj listi nađe za svakog ponešto, te je zato među predlozima i jedna romantična komedija. Film prati Toma (Džozef Gordon –Levit) koji se priseća svoje veze sa Samer (Zoi Dešanel) – ali ne hronološki, već kroz nih srećnih ili tužnih trenutaka. Ako ste među nama koji smo bili zaljubljeni u ideju o  osobi a ne u samu osobu, ovo je film za vas. Ali ovo nije ljubavna priča, već priča o ljubavi.

500 dana leta / Foto: Youtube/Printscreen/ FoxSearchlite

5. Čudesna sudbina Amelije Pulen (2001)

I za kraj, film za one koji vole da maštaju. Očekuju vas Pariz, Odri Tatu (Audrey Tautou) u glavnom ulozi, dominantne crvena i zelena boja, fantastična muzika koju je komponovao Jan Tirsen (Yann Tiersen)… Na vama je samo da uživate!

Amelie / Foto: Youtube/Printscreen/Movieclips

Vremena su teška za sanjare. Vremena su teška za sanjare.

– Amélie (2001)

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
7
Super
Sanja Bajić

Sanja je student matematike i buduća profesorka. Jako voli muziku, a najviše sluša Queen, The Smiths i Vladu Divljana. Uglavnom piše o filmovima, a autorka je i nekoliko pesama.