U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere serije 27. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet najnovijih dramskih serija.

Festivalska publika i filmski profesionalci imati će priliku ekskluzivno na filmskom platnu pogledati prve dve epizode prvih sezona, te susresti se s ekipama serija: KLJUN, VREME ZLA, NEČISTA KRV, CRNA SVADBA i ZLATNI DEČKO.

Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije KLJUN. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspješni rediteljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić. Njihov poslednji zajednički prijekat, serija GRUPA imala je premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Festivalska publika imaće priliku da pogleda i epizode serije VREME ZLA u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smeštenom u Srbiju pred i za vreme Drugog svjetskog rata. Reč je o istorijskoj drami rađenoj po romanima Dobrice Ćosića koju je, kao i seriju KLJUN, producirala United Media.

Obe serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji KLJUN izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u VREME ZLA uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

Svetsku premijeru imaće i dramska serija NEČISTA KRV koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS. Temeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarista je Vojislav Nanović. Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

U programu je i serija CRNA SVADBA, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svet magije i drevnih obreda. Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvjezde poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

Poslednja projekcija u programu Pretpremijere Serije bit će epizode serije ZLATNI DEČKO. Reč je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kojem talentovanog fudbalera Denisa Markovića igra glumačka zvijezda u usponu Denis Murić.

Dramske serije u ovom programu takmiče se za Nagradu publike čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.