Peti festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom “filma o filmu” biće održan od 22. do 24. oktobra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda peto izdanje ovog festivala u potpunposti posvećeno domaćim filmskim delima.

Prvog dana festivala na programu su filmovi Gordana Kićića “Realna priča”, humorna melodrama o propadanju jednog braka, i Mladena Đorđevića “Sumrak u bečkom haustoru”, koji govori o identitetskoj raspolućenosti modernih gastarbajtera.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja.

U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova i televizijskih snimaka.

Reprezentativan primer ovakvog pristupa je ostvarenje Milutina Petrovića i Nikole Dragovića “Zaklinjem se” u kojem su kao inicijalna kapisla poslužili video snimci ispraćaja mladića u vojsku neposredno pred početak rata u Hrvatskoj 1991. godine. Film “Zaklinjem se” na programu je 23. oktobra.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće na meta filmovima autora Dejana Vlaisavljevića Nikta (“Paluba ispod Terazija” i “Sutra je još uvek juli”).

Nikt potiče iz kruga autora eksperimentalnih filmova, a u novije vreme se kontinuirano bavi preispitivanjima film noara kroz avanture svog junaka – DžonijaPalube.

Ekskluzivnost ovog festivala je predstavljanje radova u toku.

Slobodan Pešić će, uz prikazivanje inserata, govoriti o svom filmu “Ne igraj na Engleze”, inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića.

Završne večeri Petog festivala meta filma biće dodeljena nagrada “Branko Vučićević”, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma “srpska montaža”, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić i Zoran Popović.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.