Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam održava se od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu.

Pod sloganom „Peti D’n’R = čista Petica“ i ove godine posetioce očekuje veliki broj premijera, zanimljiv takmičarski program, nove interesantne muzičke knjige, atraktivne tribinske teme i učesnici koji su obeležili deo istorije regionalne muzičke scene.

U takmičarskoj selekciji je čak 15 filmova, od kojih će 13 domaća publika imati prilike da pogleda premijerno.

S ponosom je najavljena svetska premijera filma o najvažnijoj jugoslovenskoj grupi, sastavu „Indexi“. Posebno emotivan momenat je činjenica da će film biti prikazan 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, frontmena grupe.

U revijalnom programu posetioce će imati prilike da pogledaju ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svetske rok zvezde, kao i priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim zagrebačkim scenama.

Na programu su i dokumentarac o legendarnom Tusti iz KUD Idijota, zatim priča o bioskopu sa  nekada najvećim platnom na Balkanu, a sada centru urbane kulture, priča o svojevrsnom hodočašću makedonskih repera u Njujorku, o Viktoriji iz Rock kampa za devojčice i dr.

Foto: Facebook

Prvi put će biti predstavljena knjiga Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu”, koja govori o prvoj generaciji muzičara novog talasa i neizmernom, sveobuhvatnom, vanvremenskom uticaju koji su akteri priče ostvarili.

O nagradi koju dotira Filmski Centar Srbije ove godine odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Milorad Milinković, dramaturg, filmski i muzički kritičar Aleksandar Janković i muzičar i glumac Mario Knezović, frontmen sastava „Zoster“.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
11
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Marija Jovanović
Po struci sam profesor srpskog jezika i književnosti. Volim putovanja, svoje prijatelje, kafu i dobru muziku, koja se obično uklapa sa dobrim vinom. Večiti sam optimista i uvek spremna za druženje i avanturu. Za sebe volim da kažem da sam veliki hedonista koji zna da uživa u malim stvarima.