March 1, 2019

“Pijavice” Davida Albaharija i Đuričkova nova dramska uloga

Foto: FEST/Promo

Domaćoj publici prikazan je još jedan domaći film – “Pijavice”. U filmu, pisac Petar Minić predstavlja stavove koji se sukobljavaju sa vodećim političkim režimom. Bliski suret sa Državnom službom pretvara mu život u paranoju i potragu za istinom. Film je urađen po romanu Davida Albaharija, a režirao ga je Dragan Marinković.

Uoči sinoćne premijere filma “Pijavice”  u Kombank dvorani glumci Nikola Đuričko i Lazar Ristovski  i glumica Marijana Janković govorili su o ovom projektu.

Glumac Nikola Đuričko, koji posle dužeg vremena igra dramsku ulogu, nije znao da objasni po čemu  je lik koji tumači sličan njemu, ali je sigurno znao po čemu nije.

“Nas dvoje imamo dosta sličnosti, ali se i razlikujemo. Recimo on je radio za Državnu bezbednost, ja nisam”, rekao je Đuričko smejući se.

Zahvalio se i organizatorima, na tome što će publika prvi put pogledati film na festivalu uz koji je odrastao.

Marijana Janković, nagrađivana danska glumica naše krvi u ovom filmu igra mističnu ulogu. Otkrila je kako je pronašla vezu između nje i lika koji igra.

“Meni je prvi put da radim u Srbiji, inače živim i glumim u Danskoj. Kada mi je ponuđena uloga, objašnjeno mi je da igram misterioznu Margaretu. Povezala sam tako ovaj lik sa samom sobom, jer ja sam za ovu zemlju misteriozna Marijana, glumica u nekoj tamo dalekoj zemlji. Ova uloga ima više slojeva i nisam baš sve dokučila, ovaj lik je ostao suštinski misteriozan i za mene”, rekla je ona.

Producent i druga muška uloga, glumac Lazar Ristovki ponovo se našalio na svoj račun.

“Juče sam baš pričao o vezi mog koproduciranja i uloga. Takav je bio slučaj i ovde, prvo sam dao pare pa me je Marinković zvao da igram”, rekao je Ristovski.

Priznao je da više u projekte ne ulazi sa istim glumačkim entuzijazmom.

“Potrudio sam se u vizelnom smislu da lik izgleda drugačije od onoga što sam igrao poslednjih godina. Što se unutrašnjeg dela tiče, meni sve uloge poslednjih godina liče jedna na drugu”, rekao je on.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: FEST/Promo