Pandemija virusa kovid 19 znatno je uticala na funkcionisanje celokupnog sveta, svakodnevnih dešavanja, pa i na način održavanja kulturnih događaja.

Karantin je tokom ovog perioda za većinu predstavljao pravo vreme da se steknu željene veštine u različitim oblastima. Bio je to, donekle, i beg od ustaljenog koorporativnog života na koji je većina navikla.

Zahvaljujući promenama u načinu funkcionisanja sveta, bilo je potrebno nešto što bi nas držalo u kućama, a zadovoljilo naše potrebe za kulturnim i sličnim sadržajima. Odgovor su mnoge ustanove našle u razičitim onlajn platformama. Kulturne ustanove su tako mogle da emituju svoje sadržaje putem ovih platformi, a sve u cilju podsećanja ljudi da kultura jednog naroda ne staje – čak i kad okolnosti to zahtevaju.

U nastavku  teksta, naša redakcija se potrudila da za svoje čitaoce izdvoji nekoliko najbitnijih događaja koji su obeležili 2020. godinu.

Prvi međunarodni onlajn koncert tri orkestra – iz Srbije, Italije i Turske

Srpsko narodno pozorište je u saradnji sa orkestrima iz Srbije, Italije i Turske, kao i horovima iz Turske, Kine i Srbije održalo prvi međunarodni onlajn koncert kao znak podrške svim ljudima i medicinskim radnicima tokom pandemije.

Nik Kejv i onlajn koncert

Nik Kejv (Nick Cave) je uspeo da publiku širom sveta iznenadi onlajn koncertom “Idiot Prayer”. Koncert je sniman tokom juna u palati Aleksandra u Londonu, navodi se u saopštenju za javnost.

Andrea Bočeli i uskršnji koncert u Milanskoj katedrali “Duomo

Italijanski tenor Andrea Bočeli je u praznoj katedrali “Duomo” održao uskršnji koncert i to samo uz pratnju orgulja koje je svirao Emanuel Vianeli (Emanuele Vianeli).

Godina 2020. će, takođe, ostati upamćena i po brojnim kulturno-političkim događajima koji su doveli do većih društvenih promena, kako kod nas, tako i svetu.

Zakon o istopolnim brakovima u Crnoj Gori

Jedan takav događaj odnosi se na Zakon o istopolnim brakovima izglasan u Crnoj Gori ove godine.

Zakon predviđa ostvarivanje prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu istopolnih partnera, ali ne podrazumeva mogućnost usvajanja ili dobijanja starateljstva nad decom. Prema rečima novinarke i koordinatorke LGBT Forum Progres Kristine Ćetković, Zakon o istopolnim partnerstvima ne bi trebalo da ostane na formalnom prihvatanju i prepoznavanju partnerstva, nego su nužne i suštinske primene istog, pre svega u mentalitetu i toleranciji prema različitostima.

Foto: Pexels


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Jana Vujačić
Diplomirani novinar i veliki optimista. Volim ljude, pa me i Selimovićev citat "Volim ljude, ali ne znam šta ću s njima" najviše i definiše. Veliki sam ljubitelj dobrih priča, humora svojih prijatelja i slatkog proizvoda "EUROKREM", drugim riječima, života.