January 18, 2020

POBEDA KOJA ZNAČI! Besplatni dani opere na Kolarcu

Foto: Promo

Pod sloganom „Pobeda koja znači!“ od četvrtka, 23. do nedelje, 26. januara, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se besplatni dani opere.

Povod za ovaj praznik ljubitelja opere je internacionalno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, iza koga stoji organizacija Kulturni element.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire, a ove godine se održava sedamnaesti put po redu. Ovo takmičenje je zbog svog renomea poznato u regionu i šire i zbog toga ne čudi da će se na ovogodišnjem takmičenju beogradskoj publici predstaviti preko 100 mladih solo pevača iz više od 10 zemalja sveta (Nemačka, Srbija, Grčka, Hrvatska, Turska i dr.).

Glavna nagrada, za koju će se boriti učesnici je prestižni solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, ali i finansijska nagrada u iznosu od 500 evra koju dodeljuje JCI Srbija. Pored toga, organizatori su pripremili još iznenađenja, kao i najznačajniji obim nagrada, koje je obezbedila kompanija JCI Srbija.

Prvi dani takmičenja započinju predstavljanjem najmlađih kategorija. Prvog dana takmičenja u Muzičkoj galeriji od 11 do 18 časova nastupaće takmičari iz Pretkategorije A i Pretkategorije B. Drugi dan započinje nastupom umetnika iz Prve i Duge kategorije.

Žiri koji će ocenjivati ove kategorije čine profesori i istaknuti operski umetnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije:

  • Sanja Erceg Vrekalo – profesor pevanja iz Splita. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva muzičkih i plesnih pedagoga;
  • Jerica Rudolf – predsednica Društva slovenskih pedagoga pevanja i dobitnica priznanja grada Ajdovščine, u oblasti kulture i opere;
  • Katarina Simonović Ivanković – vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Nišu, umetnica bogate internacionalne karijere.

Treći dan najbogatiji je po svom rasporedu. Samo ovog dana, predstaviće se skoro 50 takmičara. Preko nastavka II kategorije, do I etape najstarijih kategorija predviđenih za profesionalne muzičare do 32. godine.

Foto: Promo

Poslednjeg dana u nedelju, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine publika će biti u prilici da isprati veliko finale takmičenja i proglašenje pobednika.

Žiri za starije kategorije, predstavljaju izuzetni umetnici, koji neprestano razvijaju svoje operske karijere. Među njima su:

  • Marija Temeši (Mađarska) – Operska pevačica, operski ambasador i glavni pedagog Mađarske državne opere, univerzitetski profesor i šef odseka za solo pevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Segedinu. Sarađivala je sa najvećim zvezdama operske scene uključujući i Pavarotija;
  • Dragana Radaković (Srbija) – Svoju izuzetno bogatu opersku biografiju ostvarila je na brojnim evropskim i svetskim operskim scenama (preko 1000 predstava do danas). U poslednje vreme to su Sydney Opera House, Art Center Melburne, Handa opera by Sydney, Palau de les Arts Reine Sofia – Valencia, Hungarian State Opera, Opera Nica, Romenian National Opera House.
  • Pia Brodnik (Slovenija) – je redovna profesorka solo pevanja na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Bila je šef odseka za solo pevanje skoro deset godina, a svoju muzičku karijeru posvetila je izvođenju solo pesama i opera širom Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Švajcarske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, Rumunije, Nemačke, Kanade i SAD;
  • Berislav Jerković (Hrvatska) – vanredni profesor Solo pevanja na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku. Nakon solo pevanja, doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pored uspešne pevačke karijere dr. Jerković je i istaknuti dirigent i dugogodišnji rukovodilac Operskog studija Međunarodnog muzičkog centra Grožnjan;
  • Željka Milanović (Srbija) – istaknuti dirigent, sa specijalizacijom u oblasti opere. Magistrirala na temu “Trubadur-Verdi”, a doktorirala premijerom opere “Ljubavni napitak”. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Sve dok traju besplatni dani opere na Kolarcu, ulaz je naravno slobodan, a sve informacije o rasporedu i nastupima takmičara dostupne su na sajtu www.takmicenjelazarjovanovic.com kao i na društvenim mrežama takmičenja „Lazar Jovanović“.

Kulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima. Zajedno oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.

Od 2016. godine takmičenje „Lazar Jovanović“ se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.