September 9, 2021

Počele probe na predstavi „Midlseks“ rediteljke Jovane Tomić

Nakon održane premijere predstave „Golmanov strah od penala“, ansambl Srpskog narodnog pozorišta počeo je rad na predstavi „Midlseks“, Džefrija Judžinidisa, u režiji Jovane Tomić.

Roman „Midlseks“ je priča o hermafroditu, osobi koja je odgajana kao devojčica, da bi u tinejdžerskom periodu uočila različitost svog tela u odnosu na vršnjake i nadalje nastavila da živi kao muškarac. Džefri Judžinidis priča priču o tri generacije grčkih emigranata u Americi koji čine porodicu u kojoj je rođeno dete hermafrodit.

Prema rečima rediteljke Jovane Tomić, roman otvara pitanje identiteta, odnosno šta sve utiče na formiranje ličnosti – društvene okolnosti, politički, etnički, kulturološki obrasci koji su nam rođenjem dati ili nametnutni. Pravac dramatizacije romana, odnosno tema buduće predstave problematizovaće telo kao tabu temu, samim tim i sve pojmove vezane za telo, koji su takođe tabu čak i u današnjem vremenu.

„Svedoci smo turbulentnog političkog i društvenog globalnog trenutka, gde se brojne borbe, stavovi, pobede, ratovi i revolucije prelamaju na tretmanu tela i pola. Polje borbe za individualnost i slobodnu volju je sve suženije, pa su ratovi i revolucije sve krvavije. Ovaj roman slojevito, duhovito a opet oštro, kroz prizmu porodične priče, govori o gorućoj potrebi i pravu svakog od nas koje se sve više ograničava, a to je pravo na lični izbor i pravo na slobodnu volju“, objašnjava Jovana Tomić.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Branislav Jerković, Zoltan Molnar, Draginja Voganjac, Sonja Isailović, Aleksandar Sarapa, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović i Mia Simonović.

Dramatizaciju romana radi Dimitrije Kokanov, scenografiju Jasmina Holbus, dok je za kostim zadužena Maja Mirković. Za predstavu „Midlseks“ muziku će komponovati Luka Mejdžor, dok će za scenski pokret biti zadužen Igor Koruga.

Predstava se radi u koprodukciji sa Omladinskom prestonicom Evrope, a premijera je planirana za kraj oktobra.

Fotograf: Srđan Doroški