U Beogradu je na bazenu SC “Milan Gale Muškatirović” počelo snimanje filma Radivoja Raše Andrića “Leto kada sam naučila da letim”.

Ova porodična komedija, koja prati morske avanture dvanaestogodišnje devojčice, snima se prema istoimenom romanu poznate spisateljice za decu i mlade Jasminke Petrović.

Kako stoji u opisu filma, emotivna priča prati devojčicu Sofiju tokom njenog letovanja sa bakom na Hvaru, a naizgled dosadno letovanje upotpuniće nova prijateljstva, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom, te će raspust pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

U glavnoj ulozi pojavljuje se Klara Hrvanović, a uz nju su poznata glumačka imena – Olga Odanović i Žarko Laušević.

Foto: Maja Medić

“Moja dosadašnja ostvarenja bavila su se mladim ljudima koji odbijaju da odrastu, međutim u centru pažnje ove priče je devojčica koja želi što pre da zakorači u svet odraslih. Potpuno novi ugao, kao i činjenica da je ovo pre svega dečiji film za mene predstavlja izazov kome se izuzetno radujem”, izjavio je Andrić, reditelj koji je stekao kultni status filmovima “Kad porastem biću kengur”, “Munje”, kao i “Tri palme za dve bitange i ribicu”.

On je ovim povodom dodao da iako je ovo film namenjen pre svega deci, u njegovom rediteljskom pristupu neće se osetiti podilaženje.

“Kroz osećanje spoznaje, sreće a ponekad i ‘tuge’ gradim glavni lik Sofije i priču oko nje. To su neprocenjivi trenuci odrastanja i očekivanja kroz koje smo svi prošli, a danas prolaze neki novi klinci”, istakao je reditelj.

“Leto kada sam naučila da letim” jedan je od retkih filmova koji donosi sadržaj namenjen prvenstveno deci, a producenti očekuju da će zbog višeslojne priče u kojoj se mogu prepoznati sve generacije, ovo ostvarenje privući kako decu, tako i njihove mame i bake.

“Od samog početka bavljenja producentskim poslom maštamo o tome da napravimo film za decu jer takvog sadržaja u Srbiji ima izuzetno malo, pa možemo reći da su deca kao publika ‘zanemarena’. Pre četiri godine pročitali smo Jasminkinu knjigu i odmah smo znali da želimo da radimo sa njom. Dirljiva, ali ujedno i duhovita priča sa čitaocima komunicira na jednom posebnom nivou sa puno vedrine. Scenaristkinja Ljubica Luković i Raša Andrić su na divan način ‘preveli’ knjigu u filmski jezik. Uzbuđeni smo što se skup svih ovih vizija pretvara u realnost – na filmu”, izjavili su producenti filma Milan Stojanović i Maja Popović.

Nakon beogradskog snimanja, ekipa se seli na Hvar, gde će tokom septembra snimati na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu.

Premijera filma se očekuje u septembru 2021. godine.

Foto: Maja Medić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.