January 30, 2020

Počeo ДОК #2; Sin slavnog muzičara: Osećam veliku ljudsku toplotu Beograda

Pred punom salom Kombank dvorane svečano je otvoren Festival dokumentarnog filma ДОК #2, rečima Miše Aznavura, sina slavnog muzičara Šarla Aznavura, koji je istakao da kao pesnik oseća veliku ljudsku toplotu Beograda i njegovih građana i da mu je velika čast da ovaj film kojim oslikava pristupačniju sliku svoga oca prikaže upravo na ovom festivalu.

Pored Miše Aznavura publici se obratio i Mark di Domeniko, reditelj filma „Aznavour by Charles“ koji je opisao svoju vezu sa Šarlom i naglasio da je privilegovan da upravo on dobije tu priliku da raspolaže materijalima ovog velikog umetnika.

Igor Toholj, umetnički direktor Festivala, osvrnuo se na program ovogodišnjeg festivala, ističući selekciju posvećenu debitantima ENTER DOK, ali je podsetio da se na ovom festivalu mogu pogledati i filmovi nagrađivanih autora.

Foto: Tanja Drobnjak

Publiku je iznenadio replikom kamere Pajar Boleks, istom onom koju je  Aznavur dobio davne 1948. godine od Edit Pjaf, za koju Toholj ističe da je jedan od protagonista ovog filma.

Manuel Buar, direktor Francuskog Instituta u Srbiji, istakao je da su Francuska i Srbija oduvek bile dve velike filmske zemlje koje se hrane apetitom gledaoca i kvalitetom filmova.

Nakon svečanog otvaranja, najavljena je projekcija filma „Aznavour by Charles“, francuskog reditelja Marka Di Domenika o velikom umetniku Šarlu Aznavouru.

Foto: Tanja Drobnjak

Tokom pet festivalskih dana u Kombank Dvorani publika će imati priliku da pogleda 31 film, a festival će ugostiti neke od autora filmova. Drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma trajaće do 2. februara, a publika će imati prilike da pogleda obilje muzičkih, biografskih i nagrađivanih dokumentaraca.

Foto: Tanja Drobnjak