„Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“, izjavio je glumac Aleksandar Berček sinoć, 17. jula, na otvaranju Festivala evropskog filma Palić gde mu je dodeljena nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca.

Ovaj legendarni umetnik diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a glumio je u preko 120 filmova i predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu „Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine.

U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji „Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu „Južni vetar”, seriji „Državni službenik” i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade „Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine. Nagradu doajenu domaćeg glumišta uručio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Iste večeri, Mileni Zupančić iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica, uručena je počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiju.

„Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”.

Foto: Ivica Vojnić

A nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca.

Pecold je za svoje prvo filmsko ostvarenje, „The State I Am In” (2000), o par levičarskih terorista, osvojio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film „Barbara” (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za Najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje „Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit” koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije. 

Njoj je nagradu predao Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope. Ada Solomon je tom prilikom rekla.

“Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno”, rekla je ona.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka i traje do 23. jula.

Foto: Ivica Vojnić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.