Novembar će u Novom Sadu obeležiti dolazak inostranih umetnika, saradnja sa nezavisnom lokalnom scenom, različite vrste umetnosti i to sve iz Japana, jer počinje mesec japanske kulture u okviru programske platforme „Druga Evropa“!

Kulturna stanica Svilara ovog vikenda, 2. i 3. novembra biće lokacija za Japansko-srpski festival filma, koji je po prvi put u Novom Sadu, zahvaljujući saradnji organizatora festivala i tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Tema ovogodišnjeg festivala je „Stvaraoci i dela“, a Novosađane očekuju kratkometražni filmovi japanskih i srpskih autora i filmovi nastali na ovim područjima, što omogućava povezivanje dve zemlje i njihovih kultura. 

Program će biti otvoren u 18 sati radionicom „Izazivanje kreacije” autora Marca Nektana. U 18.30 počinje prvi filmski blok i biće prikazana tri filma: „Autumn Waltz“ Ognjena Petkovića, „No one but I know“ Daisuke Kamijo i „Tvo Grim Ravens“ Mihajla Dragaša, koji će nakon projekcija odgovarati na pitanja publike.

Posetioci će imati prilike i da pogledaju izložbu „Zapisi pred san“ mlade umetnice i viteškinje TKV, inspirisane knjigom Sei Šonagon „Zapisi pred san“, dvorske dame carice Sadako iz perioda Heian – zlatnog doba japanske kulture.

Drugog dana, pored regularnog filmskog bloka, biće prikazana specijalna „JSFF international” selekcija, zatim sledi tribina na kojoj će autorka prvog srpskog kuvara na japanskom, Jelena Jeremić, pričati o svojim iskustvima u Japanu. 

Saradnja novosadske nezavisne scene i umetnika iz Japana 

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) u novembru u Novi Sad dovodi mnogobrojne japanske umetnike, koji će se povezati sa nezavisnom lokalnom scenom. 

Već 5. novembra, u 18 sati, u kulturnoj stanici Svilara biće organizovano Veče slem poezije, koje kombinuje performans, interakciju i takmičenje i vraća poeziju njenim korenima, usmenoj književnosti, gde publika zauzima glavnu ulogu. Veče sa japanskim pesnicima organizuju Artbox i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a predstaviće se slem – trio Kujiru Sakisaka, Joha Tachibana i Kohta Nagasava

U saradnji „Novi Sad 2021“ i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) tokom novembra gost Novog Sada biće vizuelna umetnica, Mariko Hori. Ona će u toku svoje posete imati nekoliko gostovanja na Akademiji umetnosti. Rezultat će biti izložba umetničkih radova nastalih za vreme rezidencije. 

Saradnju sa vainstitucionalnom lokalnom scenom, u okviru svog boravka u Novom Sadu pred kraj meseca, ostvariće i koreografkinja i plesačica, Yoko Koike, članica NBA Ballet Company, kao i vizuelna umetnica, Yuuki Horiuchi. 

U Novom Sadu boraviće i spisateljica, Mizuki Misumi, koja se bavi i dizajnom i instalacijom. Iza sebe ima 11 knjiga, od kojih je devet zbirki poezije, roman i kolekcija eseja, a Novi Sad će joj biti inspiracija za nova dela. 

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) ima za cilj povezivanje lokalne, evropske i svetske umetničke i kulturne scene, edukaciju, razmenu iskustava među umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program „Novi Sad 2021“ podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.