Prvo izdanje Merlinka Classics festivala počinje danas 12. novembra i trajaće do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festivalski program održaće se u Sali Makavejev gde će biti prikazano osam filmova koji su ostavili dubok trag na queer kinematografiju.

Ovogodišnje izdanje otvoriće Dragan Jovićević, scenarista i ko-reditelj dokumentarnog filma „Topli dom“ koji se bavi queer elementima u srpskom filmu, a prvo festivalsko veče obeležiće filmovi Milana Jelića koji je svojim radom omogućio veliku vidljivost queer senzibiliteta u jugoslovenskom filmu.

Govoreći o značaju filmskog rada Milana Jelića zbog kojeg je prvo festivalsko veče posvećeno njegovim filmovima, Dragan Jovićević je rekao:

„Malo je reći da je Milan Jelić jedna posve renesansna ličnost. Nekadašnji „hitmejker“, koji je do početka devedesetih svojim filmovima ostvarivao rekordne gledanosti u bioskopima – što je tih godina bilo jedno od merila kvaliteta domaćeg filma – autor velike posvećenosti ali i filmske pismenosti, „Almodovar pre Almodovara“, umnogočemu je doprineo kreiranju ukusa filmske publike nekadašnje Jugoslavije, ali i rodonačelništvu „kvir estetike“ još u vremenu crnotalasovskog filma.“

On je istakao i Jelićevo pojavljivanje u film kojim će ostati upisan u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma.

„Milan Jelić je bio prvi glumac koji se pojavio na velikom platnu u liku homoseksualca i to 1969. godine u filmu „Vrane“ Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića. Lik feminiziranog baletana bio je prvi veliki gej lik, gotovo romaneskno napisan što nije bilo čudno za tadašnje filmove crnog talasa, i bio je prvi gej lik čije je ponašanje prihvatano kao normalno, zbog čega je ovo ostvarenje osobena prekretnica kada je reč o reprezentaciji LGBT osoba u kinematografiji ovdašnjeg prostora.“


Pročitajte još i: Osam filmova na prvom Merlinka Classics Festivalu


U četvrtak, 12. novembra od 18 sati biće prikazani njegovi filmovi „Bubašinter“ i „Špijun na štiklama“ (20.30h).

„Bubašinter“ je priča o ocu pekaru koji svom petnaestogodišnjem sinu poverava zadatak uništavanja bubašvaba u pekari, nadajući se da će ga tako iz sveta sanjalica prevesti u svet trudbenika. Razlog za neuspeh u poslu otac nalazi u dečakovom nesređenom seksualnom životu, pa ga vodi u jedan motel. Pošto i taj pokušaj ostaje bez uspeha, otac diže ruke, a dečaka u svet seksa uvodi tetka, raspuštenica, na njoj svojstven način.

Film „Špijun na štiklama“ sa Milanom Gutovićem i Milenom Dravić u glavnim ulogama govori o Livadinki Kukurić, direktorki novoosnovane diskografske kuće, koja ubacuje svog službenika Narcisa Zeca, prerušenog u čistačicu, u konkurentsku diskografsku kuću, kako bi se dočepala ekskluzivnih snimaka svetske estradne zvezde. Na taj način, lažnim predstavljanjem produkcije, ona nastoji da osigura bankarske kredite za izgradnju studija.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.