July 25, 2021

„Pod zvezdama Pariza“ zatvorio Festival francuskog filma

Premijerom drame Pod zvezdama Pariza reditelja Klausa Dreksela sa čuvenom Katrin Fro u glavnoj ulozi, večeras je zvanično završen Festival francuskog filma.

Film je prethodno paralelno prikazan i u Kombank dvorani u nešto ranijem terminu. Pre početka projekcije, na obe lokacije, publici je pušteno video obraćanje reditelja  Klausa Dreksela koji je izrazio oduševljenje jer će njegov film zatvoriti festival:

Film je inspirisan dokumentarnim filmom ‘Na kraju sveta’, koji sam snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, te sam sa njima i boravio godinu dana. Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u ‘Pod zvezama Pariza’, tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam, zaključio je Dreksel.

Pored čuvene Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače i glumica i reditelj Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Podsetimo, u okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije: Kosančićevom vencu, Kombank dvorani i platformi MojOFF. 


Foto: Festival francuskog filma