May 16, 2019

Poezika 2019: Nastupaju J. R. August, Katarina Pejak i grupa The Strange

Kartrina Pejak / Foto: Ivana Cutura

J. R. August, jedan od najtalentovanijih i najintrigantnijih kantautora u regionu otvoriće deseto izdanje festivala Poezika 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Žiri ga je izabrao za najboljeg kantautora u regionu na konkursu festivala Poezika 2019.
O talentu ovog mladog kantautora, multi-instrumentaliste, kompozitora mnogo govori i to da ga je jedan od najpoznatijih bendova na svetu Coldplay primetio nakon objavljivanja pesme “Man With The Magnificent Mind” i podržao uvrstivši ga na listu talentovanih muzičara. Ta pesma bila je deo njegovog konceptualnog projekta pod nazivom “Change of Seasons”.

J.R. August do danas je objavio pet EP izdanja: spomenuti “Change of Seasons”, “Tea Party with Mr. Death”, “33”, “Tales from the Forest” i “Black Waters”, a upravo je potpisao ekskluzivni ugovor za Croatia Records.

Foto: Anita Nađ

Katarina Pejak je mlada kantautorka i pijanistkinja čarobnog glasa koja je već ostvarila uspeh u Americi. Diplomirala je na Berkliju u Bostonu 2014. godine. Iste godine je dobila i nagradu za posebna dostignuća „Songwriting Achievement Award” i bila gostujući predavač na Berkliju.

Objavila je 4 albuma: „Perfume & Luck“ (2010), „First Hand Stories“ (2012) „Old, New, Borrowed & Blues“ (2016) i najnoviji album „Roads That Cross“ (2019) koji je objavila za renomiranu nemačku blues kuću Ruf Records. Nakon što je diplomirala u Bostonu živela je u Nešvilu i nastupala u SAD i Evropi, trenutno je na evropskoj turneji pod nazivom Blues Caravan.
Katarinu podjednako cene i hvale muzički novinari i kritičari širom sveta kao i publika.

„Katarinu Pejak bije glas da je „srpska Nora Džouns“. Sa Norom Džouns deli sličan muzički stil, boju glasa, pa, u određenoj meri, čak i fizički izgled, ali najveća sličnost je u nečemu drugom: Obe prave vrhunsku muziku.”

Milan Vukelić muzički novinar

Publika u Novom Sadu imaće jedinstvenu priliku da 8. juna premijerno čuje supergrupu The Strange. Ovaj osmočlani bend oformili su čuveni američki kantautor i producent Chris Ecman iz Sijetla, mnogima poznat kao frontmen benda The Walkabouts, i Dalibor Pavičić autor širom sveta poznatog hrvatskog benda The Bambi Molesters. Pridružili su se i drugi članovi benda The Bambi Molesters, koji iza sebe imaju mnogo internacionalnih nastupa i nagrada, a jedna od njihovih pesama našla se i u kultnoj američkoj seriji “Breaking Bad”. Sarađivali su sa velikim muzičarima svetske i domaće rock scene, kao što su R.E.M, The Cramp i druge, mnogobrojne recenzije, pohvale, ali i turneje po Evropi i Novom Zelandu. The Strange još čine i članovi poznatog amerikana benda iz Rijeke My Buddy Moose.

Novi album benda The Strange “Echo Chamber” snimljen je u čuvenom studiju u Pragu u kome je i David Bowie snimao svoje albume, već je dobio niz nagrada i proglašen albumom godine od strane najrelevatnijih kritičara, a nominovan je i za čuvenu nagradu Impala za najbolji album u Evropi.

“Echo Chamber“ ulazi direktno među one albume što postaju bezvremenski klasici i kulturno dobro ovih prostora što bez problema može izdržati usporedbu s bilo čime sličnim iz vrha svjetske glazbene scene. (Željko Ljubobratović, trusty.hr, 10/10)

Ulaz je slobodan.

Izvor: Poezika festival

Foto: Katarina Pejak / Ivana Cutura