J. R. August, jedan od najtalentovanijih i najintrigantnijih kantautora u regionu otvoriće deseto izdanje festivala Poezika 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Žiri ga je izabrao za najboljeg kantautora u regionu na konkursu festivala Poezika 2019.
O talentu ovog mladog kantautora, multi-instrumentaliste, kompozitora mnogo govori i to da ga je jedan od najpoznatijih bendova na svetu Coldplay primetio nakon objavljivanja pesme “Man With The Magnificent Mind” i podržao uvrstivši ga na listu talentovanih muzičara. Ta pesma bila je deo njegovog konceptualnog projekta pod nazivom “Change of Seasons”.

J.R. August do danas je objavio pet EP izdanja: spomenuti “Change of Seasons”, “Tea Party with Mr. Death”, “33”, “Tales from the Forest” i “Black Waters”, a upravo je potpisao ekskluzivni ugovor za Croatia Records.

Foto: Anita Nađ

Katarina Pejak je mlada kantautorka i pijanistkinja čarobnog glasa koja je već ostvarila uspeh u Americi. Diplomirala je na Berkliju u Bostonu 2014. godine. Iste godine je dobila i nagradu za posebna dostignuća „Songwriting Achievement Award” i bila gostujući predavač na Berkliju.

Objavila je 4 albuma: „Perfume & Luck“ (2010), „First Hand Stories“ (2012) „Old, New, Borrowed & Blues“ (2016) i najnoviji album „Roads That Cross“ (2019) koji je objavila za renomiranu nemačku blues kuću Ruf Records. Nakon što je diplomirala u Bostonu živela je u Nešvilu i nastupala u SAD i Evropi, trenutno je na evropskoj turneji pod nazivom Blues Caravan.
Katarinu podjednako cene i hvale muzički novinari i kritičari širom sveta kao i publika.

„Katarinu Pejak bije glas da je „srpska Nora Džouns“. Sa Norom Džouns deli sličan muzički stil, boju glasa, pa, u određenoj meri, čak i fizički izgled, ali najveća sličnost je u nečemu drugom: Obe prave vrhunsku muziku.”

Milan Vukelić muzički novinar

Publika u Novom Sadu imaće jedinstvenu priliku da 8. juna premijerno čuje supergrupu The Strange. Ovaj osmočlani bend oformili su čuveni američki kantautor i producent Chris Ecman iz Sijetla, mnogima poznat kao frontmen benda The Walkabouts, i Dalibor Pavičić autor širom sveta poznatog hrvatskog benda The Bambi Molesters. Pridružili su se i drugi članovi benda The Bambi Molesters, koji iza sebe imaju mnogo internacionalnih nastupa i nagrada, a jedna od njihovih pesama našla se i u kultnoj američkoj seriji “Breaking Bad”. Sarađivali su sa velikim muzičarima svetske i domaće rock scene, kao što su R.E.M, The Cramp i druge, mnogobrojne recenzije, pohvale, ali i turneje po Evropi i Novom Zelandu. The Strange još čine i članovi poznatog amerikana benda iz Rijeke My Buddy Moose.

Novi album benda The Strange “Echo Chamber” snimljen je u čuvenom studiju u Pragu u kome je i David Bowie snimao svoje albume, već je dobio niz nagrada i proglašen albumom godine od strane najrelevatnijih kritičara, a nominovan je i za čuvenu nagradu Impala za najbolji album u Evropi.

“Echo Chamber“ ulazi direktno među one albume što postaju bezvremenski klasici i kulturno dobro ovih prostora što bez problema može izdržati usporedbu s bilo čime sličnim iz vrha svjetske glazbene scene. (Željko Ljubobratović, trusty.hr, 10/10)

Ulaz je slobodan.

Izvor: Poezika festival

Foto: Katarina Pejak / Ivana Cutura


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
33
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
30
Zanimljivo
korisno korisno
26
korisno
okej okej
23
okej
divno divno
20
divno
Predivno Predivno
16
Predivno
Super Super
33
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.