Izložba slika i crteža “Pogledi” mladog beogradskog umetnika Petra Mošića otvorena je 4. septembra u NLB galeriji u organizaciji Kuće umetnika Pigmalion.

Posetiocima je prikazano 15 slika i crteža nastalih u periodu od 2013. godine do danas, pa je ova izložba i svojevrsna retrospektiva. Prikazani su radovi različitih formata, od malih do kapitalno velikih, podjednako majstorski izvedenih, na šta je domaća pubika već navikla.

Kroz portrete koji posetioce dočekuju i posmatraju, Mošić ukazuje na problematičan položaj individue u modernom društvu, koje relativizuje ideje dobrog i lošeg. Autor nudi svoje poglede i kritiku suštinski važnih tema koje se odnose na neutemeljene vrednosti današnjice, pa je njegovo slikarstvo društveno angažovano na način jedinstven na savremenoj srpskoj sceni.   

Nakon uspešne prošlogodišnje serije izložbi pod nazivom „Figurae Feminae“ koja je okupila mlade domaće slikarke, udruženje Pigmalion ove godine nastavlja nizom izložbi mladih slikara. Petar Mošić otvara novu izložbenu sezonu, nakon izložbi Vladimira Petrovića i Milana Pantelića. Do kraja godine izložbama u NLB galeriji beogradskoj publici predstaviće se još dva autora, Marko Kusmuk i Andrej Konopek.  

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2019. godine. 


O UMETNIKU:

Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016).

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj međunarodnoj rezidenciji. Živi i stvara u Beogradu.

Foto: Pigmalion


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.