Foto: elementarium.cpn.rs

Osma po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3), u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, ove godine pod sloganom ISTRAŽI KOORDINATE pretvara celu Srbiju u zemlju matematike, uz brojne sadržaje koji matematiku i njen značaj za naš svakodnevni život približavaju svim generacijama.

BEOGRAD TOKOM MAJA, MESECA MATEMATIKE

U Beogradu, tokom celog maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike (M3), publiku očekuju interaktivni sadržaji u centru grada, izložba o Milutinu Milankoviću, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i najinspirativnijim nastavnicima matematike iz cele Srbije.

U Galeriji na Andrićevom vencu 2, u centru grada, posetioci će imati priliku da istražuju izložbu „Kroz matematičke predele“ – od američkih megalopolisa, preko meksičkih džungli i andskih gudura, mediteranskih gradova-država, srednjoevropskih prosvećenih monarhija, ruskih nepreglednih prostranstava, pa sve do srednjoazijskih oaza, hiljadugodišnjih kineskih i indijskih carstava i australijske istočne obale.

Na istoj lokaciji, publika će kroz interaktivne eksponate moći da sagleda matematiku u njenim raznovrsnim nijansama. Uz radionice u kojima će se deca i odrasli zabaviti kroz učenje, filmske projekcije koje će probuditi znatiželju i navesti na još dublja istraživanja, ugledni matematičari i popularizatori nauke iz zemlje i inostranstva pripremili su za publiku zanimljiva naučnopopularna predavanja.

U Galeriji na Andrićevom vencu 2 posetioci će moći i da se upoznaju sa najinspirativnijim nastavnicima matematike izabranim kroz jednomesečno mapiranje primera dobre nastavne prakse širom Srbije kroz Interaktivne razgovore – Akcioni potencijal matematike!

Galerija će za posetioce biti otvorena svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, od 9. do 20. maja, otvara se izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“ posvećena velikom svetskom naučniku Milutinu Milankoviću, vrhunskom građevinskom inženjeru, prvom srpskom doktoru nauka u ovoj oblasti, direktoru Astronomske opservatorije u Beogradu, profesoru nebeske mehanike, teorijske fizike i racionalne mehanike. Sve ličnosti Milutina Milankovića biće predstavljene kroz ovu izložbu, a tokom njenog trajanja biće organizovana vođenja i projekcije dokumentarnog filma o poznatom naučniku i njegovom radu.

GOSTI MANIFESTACIJE

Specijalni gosti M3 manifestacije su popularizatori nauke i matematike dr Beri Cipra, dr Stjuart Kolhagen i dr Greg Gejdž. Oni će kroz predavanja, tribine i radionice posetiocima prikazati matematiku iz različitih uglova i u direktnom pristupu. Gosti svoje znanje već godinama šire na svim kontinentima i iza sebe imaju veliki broj priznanja i nagrada.

Dr Beri Cipra (SAD) je američki matematičar sa zapaženim naučnim dostignućima i neumorni promoter i popularizator ove nauke. U toku svoje profesionalne karijere radio je kao predavač na više američkih univerziteta, uključujući i Masačusetski tehnološki institut (MIT). Dobitnik je više priznanja Matematičkog udruženja Amerike, a redovno piše za časopis Science.

Dr Stjuart Kolhagen (Australija) je naučni nomad koji radi preko četrdeset godina na popularizaciji nauke širom sveta. U svojoj bogatoj karijeri, između ostalog, bio je i direktor Odeljenja za učenje i nauku u Australijskom naučno-tehničkom centru Quesacon, a posebno se ističu njegove otvorene izložbe na gradskim ulicama. Poseban fokus u svojim predavanjima i radionicama stavlja na direktan pristup nauci „iz prve ruke“, odnosno, u neposrednom kontaktu sa publikom.

Dr Greg Gejdž (SAD) je neuronaučnik koji izučava mozak, ali to radi koristeći pristupačne uređaje i „uradi sam“ tehnike. Suosnivač je kompanije Backyard Brains, koja izrađuje naprednu tehnologiju dovoljno jednostavnu za upotrebu uz koju svi zainteresovani mogu da učestvuju u neuronskim otkrićima.

Maj mesec matematike ponudiće i niz drugih sadržaja, kao što je interaktivna izložba Imaginary, na kojoj će gosti iz Sveučilišta u Rijeci prikazati posetiocima mapiranje sfera na ravni kroz igru svetlosti i senki. Takođe, publika će moći i da se upozna sa najboljim idejama realizovanim u okviru projekta M_ART, čiji je cilj povezivanje matematike i umetnosti.

Na beogradskim ulicama čeka nas „Šetajuća matematika“ – razgovori sa učenicima nekoliko osnovnih škola i Šeste beogradske gimnazije, koji će na neobičan i zanimljiv način sa prolaznicima razmenjivati matematička znanja i razbijati predrasude o matematici.

U Naučnom klubu Beograd, Kralja Petra 46, za osnovce i srednjoškolce pripremljene su radionice, kao i naučnopopularna predavanja, a u Matematičkom institutu SANU organizovana su predavanja o Milutinu Milankoviću i njegovom naučnom radu.

Raspored ostalih brojnih aktivnosti, programa, radionica, projekcija i predavanja možete istražiti na linku: m3.cpn.rs.

Izvor i foto: elementarium.cpn.rs


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
26
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
16
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
13
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
33
Predivno
Super Super
16
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.