Osma po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3), u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, ove godine pod sloganom ISTRAŽI KOORDINATE pretvara celu Srbiju u zemlju matematike, uz brojne sadržaje koji matematiku i njen značaj za naš svakodnevni život približavaju svim generacijama.

BEOGRAD TOKOM MAJA, MESECA MATEMATIKE

U Beogradu, tokom celog maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike (M3), publiku očekuju interaktivni sadržaji u centru grada, izložba o Milutinu Milankoviću, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i najinspirativnijim nastavnicima matematike iz cele Srbije.

U Galeriji na Andrićevom vencu 2, u centru grada, posetioci će imati priliku da istražuju izložbu „Kroz matematičke predele“ – od američkih megalopolisa, preko meksičkih džungli i andskih gudura, mediteranskih gradova-država, srednjoevropskih prosvećenih monarhija, ruskih nepreglednih prostranstava, pa sve do srednjoazijskih oaza, hiljadugodišnjih kineskih i indijskih carstava i australijske istočne obale.

Na istoj lokaciji, publika će kroz interaktivne eksponate moći da sagleda matematiku u njenim raznovrsnim nijansama. Uz radionice u kojima će se deca i odrasli zabaviti kroz učenje, filmske projekcije koje će probuditi znatiželju i navesti na još dublja istraživanja, ugledni matematičari i popularizatori nauke iz zemlje i inostranstva pripremili su za publiku zanimljiva naučnopopularna predavanja.

U Galeriji na Andrićevom vencu 2 posetioci će moći i da se upoznaju sa najinspirativnijim nastavnicima matematike izabranim kroz jednomesečno mapiranje primera dobre nastavne prakse širom Srbije kroz Interaktivne razgovore – Akcioni potencijal matematike!

Galerija će za posetioce biti otvorena svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, od 9. do 20. maja, otvara se izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“ posvećena velikom svetskom naučniku Milutinu Milankoviću, vrhunskom građevinskom inženjeru, prvom srpskom doktoru nauka u ovoj oblasti, direktoru Astronomske opservatorije u Beogradu, profesoru nebeske mehanike, teorijske fizike i racionalne mehanike. Sve ličnosti Milutina Milankovića biće predstavljene kroz ovu izložbu, a tokom njenog trajanja biće organizovana vođenja i projekcije dokumentarnog filma o poznatom naučniku i njegovom radu.

GOSTI MANIFESTACIJE

Specijalni gosti M3 manifestacije su popularizatori nauke i matematike dr Beri Cipra, dr Stjuart Kolhagen i dr Greg Gejdž. Oni će kroz predavanja, tribine i radionice posetiocima prikazati matematiku iz različitih uglova i u direktnom pristupu. Gosti svoje znanje već godinama šire na svim kontinentima i iza sebe imaju veliki broj priznanja i nagrada.

Dr Beri Cipra (SAD) je američki matematičar sa zapaženim naučnim dostignućima i neumorni promoter i popularizator ove nauke. U toku svoje profesionalne karijere radio je kao predavač na više američkih univerziteta, uključujući i Masačusetski tehnološki institut (MIT). Dobitnik je više priznanja Matematičkog udruženja Amerike, a redovno piše za časopis Science.

Dr Stjuart Kolhagen (Australija) je naučni nomad koji radi preko četrdeset godina na popularizaciji nauke širom sveta. U svojoj bogatoj karijeri, između ostalog, bio je i direktor Odeljenja za učenje i nauku u Australijskom naučno-tehničkom centru Quesacon, a posebno se ističu njegove otvorene izložbe na gradskim ulicama. Poseban fokus u svojim predavanjima i radionicama stavlja na direktan pristup nauci „iz prve ruke“, odnosno, u neposrednom kontaktu sa publikom.

Dr Greg Gejdž (SAD) je neuronaučnik koji izučava mozak, ali to radi koristeći pristupačne uređaje i „uradi sam“ tehnike. Suosnivač je kompanije Backyard Brains, koja izrađuje naprednu tehnologiju dovoljno jednostavnu za upotrebu uz koju svi zainteresovani mogu da učestvuju u neuronskim otkrićima.

Maj mesec matematike ponudiće i niz drugih sadržaja, kao što je interaktivna izložba Imaginary, na kojoj će gosti iz Sveučilišta u Rijeci prikazati posetiocima mapiranje sfera na ravni kroz igru svetlosti i senki. Takođe, publika će moći i da se upozna sa najboljim idejama realizovanim u okviru projekta M_ART, čiji je cilj povezivanje matematike i umetnosti.

Na beogradskim ulicama čeka nas „Šetajuća matematika“ – razgovori sa učenicima nekoliko osnovnih škola i Šeste beogradske gimnazije, koji će na neobičan i zanimljiv način sa prolaznicima razmenjivati matematička znanja i razbijati predrasude o matematici.

U Naučnom klubu Beograd, Kralja Petra 46, za osnovce i srednjoškolce pripremljene su radionice, kao i naučnopopularna predavanja, a u Matematičkom institutu SANU organizovana su predavanja o Milutinu Milankoviću i njegovom naučnom radu.

Raspored ostalih brojnih aktivnosti, programa, radionica, projekcija i predavanja možete istražiti na linku: m3.cpn.rs.

Izvor i foto: elementarium.cpn.rs


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.