Zbog mogućeg zaražavanja koronavirusom dela ansambla predstave Veliki Getsbi premijera obnove pomera se sa 19. na 26. januar, kada je inače Dan Madlenianuma.

Na ovaj dan 1999. godine na renoviranoj Velikoj sceni Zemunskog pozorišta održana je prva premijera Kamerne opere Madlenianum, opera Domenika Čimaroze Tajni brak, sa našim solistima, ali sa internacionalnim dirigentom iz Bolivije Rubenom Silvom. Od tog trenutka Madlenianum je promišljeno i strateški gradio svoj repertoar, pre svega muzičke orijentacije, otud je u nazivu ostalo Opera i teatar Madlenianum, a onda dramski repertoar sa odabirom komada koji su aktuelni, atraktivni i autentični.

Poznat kao teatar koji na svojoj sceni postavlja književna dela velikana, roman F. S. Ficdžeralda VELIKI GETSBI, u dramatizaciji Hrista Bojčeva, je bio pravi izbor direktorke drame i ujedno rediteljke ovog komada Ane Radivojević Zdravković.

Komad je svoju premijeru imao 2015. godine, kada je naslovnu ulogu igrao Ivan Bosiljčić. U premijernoj obnovi Džejka Getsbija igra Branimir Trifunović, dok se u ostalim ulogama pojavljuju: Ljubomir Bulajić (Nik), Tamara Aleksić (Dejzi), Miloš Timotijević (Tom), Milica Janketić (Džordan), Milan Čučilović/Davor Perunović (Čester), Sofija Juričan (Lusila), Borka Tomović/Danina Jeftić (Mirta), Maja Lukić (Ketrin), Vladimir Tešović (Vilson), u ulozi Pemi su devojčice Dunja Mihailović/Lena Cenić, a u predstavi nastupa i pas Kum.

Pozorišna verzija Velikog Getsbija je zapravo vrlo intimna postratna ljubavna priča koja zaobilazi raspuštenost glamuroznih proslava u velelepnoj vili novopečenog bogataša Džeja Getsbija. Na sceni se ogoljava namučena duša Getsbija vojnika koji je zbog rata izgubio svoju veliku ljubav, devojku Dejzi. U drami on čini sve da je vrati u svoj život iako je ona udata za drugog čoveka sa kojim ima i dete. Džej Getsbi čini sve za Dejzi dajući konačno za nju i svoj život.

Raskošni kostimi Jelene Stokuće, zamamna plava scenografija Dejana Pantelića i prava melodramska muzika Janje Lončar su razlog zbog koga publika voli ovu predstavu i želi da je ponovo gleda na našem repertoaru.

Svi koji su kupili karte za 19. januar mogu da ih zamene ili vrate na blagajnama u Madlenianumu ili Muzeju Zepter od 13. do 26. januara.

Foto: Zoran Škrbić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.