Šta simboliše Muzej zeca? Šta ga izdvaja u odnosu na druge postavke i muzeje? Zašto je i kako angažovani umetnik i kulturni radnik Nikola Džafo iskoristio zeca za predstavljanje šire slike života i društva?

To će sve otkriti Šetnje kroz Muzej zeca, od kojih je prva zakazana za subotu, 20. jul sa početkom u 17 časova. Ulaz je slobodan.

Kratak uvod u istoriju dela Petrovaradina u kom se nalazi Muzej zeca (Koste Nađa 30), obilazak muzeja i predstavljanje zbirke, degustacija zečijeg vina i zečijih kolača, sve će to biti na raspolaganju posetiocima kako ove subote, tako i naredne dve, 27. jula i 3. avgusta, kada će takođe biti organizovane svojevrsne Šetnje kroz Muzej zeca.

Kroz simbol zeca kolekcija govori o umetnosti, razvijanju ekološke svesti, društvenom angažmanu, čime ukazuje na sve mane i bolesti društva.

U okviru Šetnji takođe će biti reči o važnosti privatnih kolekcija i privatnim muzejima, kao i njihovim turističkim i kulturnim potencijalima.

Muzej zeca je umetnički projekat Nikole Džafa na kom radi skoro dve decenije, sa ciljem nastanka privatnog muzeja, koji još uvek, prema Zakonu, nije moguće osnovati. Kolekcija trenutno broji oko dve hiljade predmeta, ali će biti izložen samo jedan njen deo.

Prva retrospektiva Džaferovog projekta predstavljena je još 2011. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a prvi put Muzej izlazi u javnost 2. septembra 2006. na 12. bijenalu umetnosti u Pančevu.

Šetnje kroz Muzej zeca deo su projekta „Šetnje kroz nasleđe“ iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Osnovni cilj projekta „Šetnje kroz nasleđe“ je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

U okviru projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji je posebno značajan, kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.